lördag 31 december 2011

Anna-Karins lista: 2011 års skönaste reggae

LISTAN 2011. Varför inte dansa in det nya året till sköna, gungande reggaebeats! År 2011 har bjudit på många härliga reggaerytmer och flera av mina favoriter deltog under sensommaren på Uppsala reggaefestival.
Reggae är en musikgenre som utvecklades på Jamaica under 1960-talet och har spridit sig världen över. Flera av mina favoriter finns även att låna via musikwebben.

1. Syster Sol med albumet Kichinga
2. Elephant Man med albumet Dance & Sweep
3. Kapten Röd med albumet Fläcken som aldrig går bort
4. Protoje med albumet Seven year itch
5. Medina med albumet Medina


Gott Nytt År!

/Anna-Karin

fredag 30 december 2011

Lindas lista: 2011 års favoritbokbloggar

LISTAN 2011. Min årsbästalista blir en lista över mina favoritboktipsare, nämligen bokbloggarna. Jag läser ganska många olika bokbloggar och att rangordna dem blir svårt. Eftersom jag har ganska bred smak när det gäller böcker så läser jag olika bloggar för olika genrer. Det är inte bloggar som har uppstått i år och de flesta av dem har jag heller inte börjat läsa i år, men de har följt med mig genom hela året och tipsat mig om många av de böcker jag har läst genom året så på så sätt respresenterar de mitt läsår 2011.

Reading in the digital age av matthileo på Flickr by CC BY-NC-SA 2.0
Bokbloggarna spelar en allt större roll som marknadsförare och recensenter av böcker och det verkar förlagen ha upptäckt nu också. En blogg kan få ut nyheter och sina recensioner av böcker mycket snabbare än tidningar ofta kan och eftersom många bloggare skriver ganska nischade bloggar inom särkilda genrer så skrivs det ofta om böcker på bloggarna som inte får plats på tidningarnas kultursidor.

Så utan inbördes ordning följer här mina bokbloggarfavoriter:

Bokbabbel: Bokbabbel beskriver sig själv som ”en 24-årig finlandssvensk snabbläsande bokmal som tycker alldeles för mycket om att shoppa böcker och aldrig går hemifrån utan en bok". Denna kärlek till böcker märks mycket väl i hennes bokblogg. Här skrivs det om en stor mängd av böcker inom en stor bredd av genrer. Det jag kanske framför allt gillar är att nästan allt som Bokbabbel skriver om även är sådant som jag tycker om. Det kan vara farligt att öppna bokbabbelinläggen i min RSS-läsare eftersom det nästan alltid leder till att min redan mycket långa att-läsa-lista blir ännu längre.

Bokhora: Det är väl närmast ett brott att inte nämna bokhororna när man tipsar om bokbloggar. Denna blogg som började som en plats för fem tjejer att diskutera litteratur på och utvecklade sig till Sveriges största bokblogg och till och med ett album. Nu består bokhoregänget av fyra läsintresserade tjejer som tillsammans skapar en bredd som jag gillar. Som de själva skriver, " en plats för litteraturdiskussion och boknörderi. Inget läsbart är för högt eller för lågt för att vi inte ska kunna tänka oss att skriva om det". Bloggen fyllde nyligen fem år och är verkligen ”still going strong” som man säger på svengelska. 

Dark Places: På Dark Places skriver den före detta bokhorebloggaren Helena Dahlgren. Här skriver hon inte bara om böcker utan även om film, tv, musik och en del annat. Det här är, precis som namnet antyder, en blogg med fokus på spänning, skräck och mörker även om det också ryms en del annat. Jag tror att även Helena beskriver sig bäst själv. Dark Places besöker jag när jag vill ha något spännande att grotta ner mig i.

So many hearts av Mylla på Flickr by CC BY-NC-SA 2.0
Fiktiviteter: På Fiktiviteter skriver en annan Helena om böcker, tv-serier och lite annan populärkultur. Att klicka in på Fiktiviteter innebär alltid mycket läsinspireration i form av mycket spänning, mörker och en del vampyrer. Att skribenten dessutom delar min kärlek till allt Joss Whedon tar sig för gör ju inte det hela sämre direkt. I höstas anordnade Fiktiviteter en Whedonhelg då flera olika bloggare bidrog med texter om olika saker Whedon. Mycket intressant läsning!

Bokstävlarna: Här skriver Biblioteks- och informationsvetenskapsstudenten Anna om "skräck, graphic novels, (urban) fantasy , akaporr, noveller, välskrivna ungdomsromaner, viktoriana, SF, dystopier, postapokalyps, icke-heteronormativa kärlekshistorier och litterärt jävla mörker". Riktigt bra och inspirerande skriver hon dessutom. Ofta när jag läser de ambitiösa inläggen på Bokstävlarna tänker jag att jag borde ta tag i mitt eget skrivande. Det där kravlösa skrivandet som jag tycker så mycket om, men nästan aldrig tar mig tid till.

Ett hem utan böcker: Även i denna bokblogg skrivs det mycket om skräck och mörker, men även en del annat (jag börjar inse nu när jag skrivit en bit på detta inlägg att det där med bred smak kanske var en smärre överdrift). Bloggaren Martina jobbar som bibliotekarie och "delar livet med datorspelande sambo och nördiga vänner". Dessutom har hon en väldigt ambitiös lista över alla böcker som hon äger.

Girl reading av o5com på Flickr by CC BY 2.0
SF-bokhandeln i Malmö: SF-bokhandeln är en bokhandel som jag alltid besöker när jag befinner mig i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Det är underbara butiker att botanisera i i timmar. Där hittar man böcker som annars bara går att köpa på nätet. SF-bokhandeln i Malmö har även en blogg som är den ultimata nördbokbloggen. Här skriver de kunniga personerna som arbetar i butiken om det mesta inom genrerna science fiction och fantasy. Mina favoritinlägg är de "Stora episka posterna". Ytterst lärorika intressanta och roande!

Forever young adult: Listans enda internationella bidrag får bli Forever Young Adult med sin underrubrik "For YA readers who are a little less Y and a bit more A", något jag känner igen mig i. Jag tycker att ungdomsböcker borde ha en betydligt större läsekrets än vad de har nu. Tänk så många böcker som väljes bort bara för att de är ju ungdomsböcker trots att de kan ha otroligt mycket att säga även en vuxen publik. På Forever Young Adult skriver dessutom bloggarna med mycket humor. Inte sällan skrattar jag högt åt kommentarer och fomuleringar. Det är till och med så att det behövs en egen ordlista för att förstå allt i bloggen.

Glory Box: På Glory Box skriver författaren Sara Bergmark Elfgren (som även har skrivit min favoritbok från 2011, Cirkeln tillsammans med Mats Strandberg). Sara skriver om litteratur, film, musik och tv och en del om sitt jobb som författare och de projekt hon jobbar med.Det här är en blogg som jag började läsa under 2011 just för att jag tyckte så otroligt mycket om boken Cirkeln men jag upptäckte snart att dessutom jag till stor del delade smak med bloggaren när det gäller böcker, film och tv. Och så är det roligt att läsa om vad som händer med Cirkeln, uppföljarna och filmatiseringen.

Det var mina favoritbloggar från det gångna året. Klicka dig in och låt dig inspireras av alla lysande boktips och annat. Skriv gärna fler bloggtips i kommentarerna!

Gott Nytt År!

/Linda

P.S. Du har väl inte missat bibliotekets barnblogg Bubblan i bibblan? D.S.

torsdag 29 december 2011

Marie lista: 2011 års engelska favoriter

LISTAN 2011. Jag funderade på vad min årsbästa lista skulle innehålla och bestämde mig för att välja engelska favoriter. Här är fem stycken som jag skrivit om under året (1, 2, 3, 4, och 5) och kommer fem stycken som jag inte har berättat om i bloggen tidigare:

Osprey Island av Thisbe Nissen. Suzy är en av de få som tagit sig från Osprey Island. För 20 år sedan lämnade hon ön och hade nog inte tänkt att någonsin komma tillbaka. Men när Suzy får en dotter vill hennes föräldrar vara morföräldrar och kompromissen blir att Suzy och hennes dotter Mia tillbringar somrarna på föräldrarnas hotell. Det här året har en annan ölänning också återvänt, Roddy och han får jobb på hotellet. På hotellet finns också två som aldrig lämnat ön, Lance och Lorna och deras son Squee. Lance och Lorna gör dock inte mycket av de sysslor de är anställda för, för det mesta är de stupfulla. Squee får mest sköta sig själv och hemma vill han inte vara. Men hemligheter från det förflutna är på väg att hinna ikapp dem alla, och den som vet fler hemligheter än de flesta, det är Roddys mamma Eden.

Body Work av Sara Paretsky. Det enda Vic vet om kvinnan som dör i hennes armar utanför klubb Gouge, är att hon heter Nadia. Men Vic känner på sig att något inte är som det ska på klubb Gouge. Ägaren Olympia är nervös av att ha Vic där och att gästen Rodney behandlas mer som ägare än gäst. Klubbens är känd för Artisten och hennes akt är uppseväckande, men varför blev gästerna Chad och Nadia så upprörda? Det är Chad som blir misstänkt för Nadias mord, men när han grips är han mer eller mindre i koma och kan inte berätta vad som hänt. Hans förtvivlade föräldrar hyr privatdetektiven Vic, för de är övertygade om att Chad är oskyldig. Men hur hänger det hela ihop? Vic hittar ingen som pratar, men hennes frågor trampar på någons ömma tår.


Every book its reader av Nicholas Basbanes. I 12 kapitel tittar författaren på det skrivna ordet, den makt det har och hur det på verkat världen. Bashbanes har under många år intervjuat författare, förläggare, bokhandlare och andra bokmänniskor. En del berättar han om i den här boken, men också om bokmänniskor genom historien och specifika böcker och titlar som påverkat vår historia.

Sag Harbor av Colson Whitehead. Varje sommar åker Benjis familj ut till sommarhuset i Sah Harbour. Det är den afroamerikanska delen av the Hamptons och Benjis chans att umgås med andra afroamerikanska ungdomar. Resten av året går han och hans bror i en mestadels vit privatskola. Benji är 15, nästan 16 och hankänner att livet måste bli annorlunda nu. Han är ju nästan vuxen! Kanske kan den här sommaren bli en start på någonting nytt? Benji och brodern får sköta sig själva i veckorna, föräldrarna kommer bara ut på helgerna. Han skaffar sitt första jobb och hänger med kompisarna. Sommaren flyter på, dock med en del nya inslag: bilar och flickor.


Wicked Appetite av Janet Evanovich. Elizabeth Tucker lever ett helt normalt och stilla liv i Salem. Hon arbetar som konditor på ett bageri, gör fantastiska muffins och bor själv i ett hus en gammal släkting testamenterat till henne. Men en dag står plötsligt en svartklädd mystisk främling i bageriet. Utan att kunna säga varför, vet Elizabet att han är farlig. Mannen försvinner efter att ha gett henne ett brännmärke och strax efteråt dyker ännu en främling upp. Men den här okände mannen är nästan två meter lång och ursnygg. Det är Diesel, som förklarar att Elizabeth är en onämbar och att Wulf (den svartklädde främlingen) behöver henne för att hitta sju stycken stenar. Stenarna representerar de sju dödssynderna och Diesels jobb är att stoppa och/eller hinna före Wulf. Därför behöver han Elizabeths hjälp och hennes liv förvandlas raskt till en galen cirkus.

/Marie

onsdag 28 december 2011

Jennys lista: 2011 års bästa böcker om barn

LISTAN 2011. Att vara småbarnsmamma innebär att man måste göra avkall på ganska många av sina personliga intressen. Som att läsa böcker till exempel. Det har man nämligen bara tid med efter att de små äntligen har somnat, och då är man som regel själv alldeles för trött för att ta itu med någon roman av, säg, Dostojevski . Men, det finns en lösning på problemet enligt det gamla hederliga receptet ”att förena nytta med nöje”: Att läsa böcker som handlar om att leva med barn. Jag tror att behovet av någon typ av ”handledning” finns hos de flesta engagerade föräldrar, och vill därför dela med mig av fem böcker om barn som gjort intryck på mig.

1. Fem gånger mer kärlek av Martin Forster. Fem gånger mer kärlek läste jag i början av året, när min son just fyllt tre. Han hade då varit i trotsåldern sen han var 1,5 år och det hela började kännas ganska olidligt. Framförallt kände jag mig som en usel mamma! Boken tar upp ett antal exempel på situationer som ofta uppstår, med barn i olika åldrar. Den är handfast och praktisk och rakt skriven. Men framförallt, den står så tydligt på barnets sida! Martin Forster tar avstånd från allt vad time-outer och andra konstiga barnaplågarmetoder kallas nuförtiden. Svaret är ju det gamla vanliga; villkorslös kärlek med tydliga regler. Att få det bekräftat och upprepat för sig själv gör att man orkar lite till.


2. Växa - inte lyda av Lars H Gustafsson. Gustafssons bok följer lite samma tema som Forsters, men är inte lika praktiskt applicerbar på vardagen. Men den ger mycket att tänka på. Lite flummigare, lite mer om författarens egna erfarenheter och känslor. Men titeln säger ju allt; barnuppfostran handlar inte om att vara auktoritär. Något som kan vara bra att påminna sig själv om när man står där och ryar mellan varven…

3. Din kompetenta familj av Jesper Juul. Vem känner inte till Jesper Juul vid det här laget? Den danske barnpsykologen som snart frälst en hel värld av vit, välutbildad medelklass. Jag tycker om Juuls sätt att skriva på, men jag måste erkänna att jag inte fattar ett dyft! Vad menar karln, egentligen? Man tänker och funderar och analyserar, men kommer inte fram till något att ha praktiskt nytta av. Och det är ändå lite ”manual” man är ute efter ju. Hans visdom tenderar att drunkna i hans egna psykologiserande beskrivningar, och det kan vara ganska frustrerande för läsaren.

Hillevi Wahl. Fotograf: Juliana Wiklund
4. En fuskmammas bekännelser av Hillevi Wahl. En helt annan typ av bok som varje nybliven förälder verkligen borde läsa, är Hillevi Wahls asroliga En fuskmammas bekännelser. Hög igenkänningsfaktor på alla plan. Dessutom kryddad med kändiscitat, som t.ex. detta av Babben Larsson: ”Att föda barn är som att skita ut en liten soffgrupp”. Och som Wahl själv skriver på baksidan: ”Är det något som småbarnsföräldrar verkligen behöver, så är det att få skratta ordentligt ibland”.

5. Hjälp, jag ska bli tvåbarnsmamma! av Hillevi Wahl. Uppföljaren till En fuskmammas bekännelser och minst lika rolig och läsvärd. Hur fasen räcker man till för två barn, samtidigt? Något som ter sig som ett mission impossible innan man faktiskt befinner sig i situationen, och ganska mycket även när det är ett faktum.

/Jenny

tisdag 27 december 2011

Kristers lista: 2011 års skivor

LISTAN 2011.
1. Snakefarm  My Halo at half-light

Denna amerikanska duo har tagit gamla kända amerikanska folksånger och gjort alldeles egna versioner. Det blir ett elektroniskt album som ofta för tankarna till triphop, ibland lutar åt åt bluegrass och stundom har bluestoner. I ett par fall blir versionerna så annorlunda att man överhuvudtaget inte känner igen den kända folkmelodin . Lyssna t.ex. på Raggle Taggle gypsy och jämför med Waterboys version. Underbar skiva.


2. A filetta Requiem

Vacker musik från Korsika med sång på korsikanska, latin och franska. Jag upptäckte den här gruppen för några år sedan och har hittills inte blivit besviken. Deras finstämda sånger tränger verkligen in i ens medvetande. Skönt avslappnande musik.

3. PJ Harvey Let England shake

Här har vi ett temaalbum om krig med ganska stor musikalisk spännvid. Titellåten för tankarna till den gamla Istanbul medan andra spår har helt andra musikaliska influenser. Det poetiska blandas med det lite råare men det finns inte en svag låt på skivan som får ses som Harveys stora opus.

4. Anna Ternheim The night visitor

Kan hon överhuvudtaget göra en dålig skiva? Alla jag lyssnat igenom med Ternheim har varit helgjutna och denna innehåller även årets bästa låt; Walking aimlessly. Stillsam akustisk pop av högsta kvalitet.

5. Kate Bush 50 words for snow (se tidigare inlägg)

6. The Sound of Siam

En samlingsskiva med äldre thailändsk pop i olika former. Många gånger ovan musik för västerländska öron men bra, medryckande och varierat. En skiva för den som vill få helt nya musikaliska influenser.

7. Paul Simon So beautiful or so what

Även de största faller från och till i glömska. Efter att Paul Simon släppte Graceland i mitten av 80-talet har uppmärksamheten varit mycket mindre. I år kom ett av hans bästa album på mycket länge och, för att citera Sonic magazine: En sjuttioåring har sällan eller aldrig känts så här ung.

8. Freddie Wadling With a licence to kill

Jag älskar mycket av musiken i James Bond- filmerna. Att Sveriges bästa sångare tar sig an några av världens bästa låtar borde bli en spännande kombination. Och det blir det- åtminstone delvis. T.ex. känns The World is not enough och You only live twice som om Freddie kunde framfört dem i filmerna. Tyvärr känns ett par tolkningar lite tråkiga och skivan blir inte riktigt den totalupplevelse man kunnat hoppas.

9. Michael Bublé  Christmas (se tidigare inlägg)
10. Cut copy  Zonoscope
11. Doris Day My heart
12. Lykke li  Wounded rhymes
13. Deportees  Islands and shores
14. Tori Amos Night of hunters
15. Adele 21

Lyssna gärna på vår musikwebb

/Krister

måndag 26 december 2011

Victorias lista: 2011 års grymmaste noveller

LISTAN 2011. Adjö 2011! Det börjar i alla fall dra ihop sig och bara dagar återstår innan 2012 tar över stafettpinnen. Det innebär att det är dags att summera året, och vi på Blandad konfekt vill gärna lista våra favoriter från det gångna året.

Jag inleder veckan med att dela med mig av mina favoritnoveller utgivna under året. Årets fyra grymmaste noveller är:

1. "Vägen och resans mål" av Ra'uf Begard från novellantologin Kurdistan berättar: Fåglarna återvänder till bergen (som är en mycket läsvärd och fin samling i sin helhet). En poetisk och sorglig novell om en gemensam bussfärd som föder ett samtal om sorg. Om en förlorad arm, en hemsk och natt och ett krig som gör sig påmint. Första meningen lyder:
När juli månad närmar sig och du hör någon tala om avståndet mellan de bägge städerna glöder det rött framför dina ögon.
Bird of thorn av Michaeldavid54 på Flickr by CC BY-NC-ND 2.0
2. "Imorgon är för långt borta" av Chimamanda Ngozi Adichie från Det där som nästan kväver dig (en fantastisk novellsamling som jag tidigare bloggat om). I många nyanser och med lekfullt språkbruk skapas många nyfikenhetskänslor och en viss oro över vad som egentligen pågår. Det triggar denna känslomässigt avskalande berättelse om vardaglig grymhet och avundsjuka på ett särdeles utmärkt sätt. Första meningen lyder:
Det var din sista sommar i Nigeria, sommaren före dina föräldrars skilsmässa, innan din mor svor på att du aldrig mer skulle sätta din fot i Nigeria för att träffa din fars familj, särskilt farmor.
3. "Högläsning" av Jonas Karlsson från Spelreglerna. För att vara en mycket kort novell (alltså bara två och en halv sida) kräver den en hel del koncentration och åtminstone en omläsning. Den är totalt vardaglig och meningslös. Kanske är det den otroligt märkliga vardaglighet som gör berättelsen intressant. Den känns viktig att läsa, men det är svårt att förstå varför. Första meningen lyder:
Han läste högt och han läste fel.
Farfars tärning av Max? på Flickr by CC BY-NC-SA 2.0
3. "En liten hjälte" av Fjodor Dostojevskij är skriven under tiden som han satt i en isoleringscell i Peter-Pauls-fästningen i Sankt Petersburg 1849. Det är en fin, underlig och kvick berättelse som kastar in oss i den ryska överklassens förehavanden och en elvaårig pojkes förälskelse. Framtoningen är både teatral och tragisk. Första meningen lyder: 
Jag var nästan elva år.
/Victoria

fredag 23 december 2011

Midvinternattens köld är hård.....


”Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma…”

…skaldade Viktor Rydberg. Så väldigt kallt är det väl egentligen inte. Inte den här vintern, än så länge... Jag står ute i trädgården och försöker kyla ner mig till en normal kroppstemperatur. Som 50+are kan man plötsligt drabbas av en helt överväldigande hetta som obönhörligen driver en utomhus. Man står där ute i sin kortärmade t-shirt och undrar varför det överhuvudtaget finns vinterkläder. Vem behöver dom? Man tittar in genom fönstret och ser familjen sitta och mysa med tända stearinljus, varm glögg och mysiga stickade tröjor på sig. De ser helt obesvärade ut trots den varma munderingen. Inser plötsligt att jag kommer att få stå ute och titta in på familjen även på julafton. Min första jul som firas utomhus, som åskådare…

Pratade med en olyckssyster. Vi kom fram till att vi kan träffas i lusthuset uppe på berget och öppna våra julklappar tillsammans, samtidigt som vi lämnar vårt bidrag till den globala uppvärmningen, tittar på månen, stjärnorna och läser Tomten av Viktor Rydberg. Den passar nog ändå allra bäst att läsas utomhus.

God Jul!

/Laine

En ren jul



Rudolph, The Red-Nosed Reindeer

Rudolf hette ju en helt vanlig ren i visan. Faktum är att han var så vanlig att han från början inte alls var med bland de ursprungliga renarna som drog tomtens släde under luftfärden  i den anglosaxiska myten. Det var först efter att Rudolph the rednosed raindeer hade blivit en populär jullåt som han kom med i gänget- dvs så sent som en bit in på 1900-talet. De ursprungliga renarna i sagan hette Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder (or Donner) och Blitzen. De nämns bl.a.i en mycket berömd juldikt från 1800-talet av Clement Clarke Moore: The night before Christmas.

Renen blev under 1900-talet ett populärt inslag i sånger och filmer. Disney spädde på myten i sina kortfilmer om tomteverkstaden som vi ser en del av på julafton. Randy Brooks (Elmo) fick en hit med Grandma got run over by a reindeer, om en något udda händelse på julafton, och julparodin på Mikael Rickfors Jag ska köpa vingar för pengarna handlade givetvis om renar istället för vingar. Lyssna på låtar om Rudolph och Grandma och andra jullåtar på vår musikwebb


Verklighetens ren förekommer i vilt tillstånd idag i första hand i Nordamerika. Våra renar är alla domesticerade. Renen är det enda hjortdjur i Sverige där både hanar och honor har horn. 2004 kom en kärleksförklaring till renar. Boken Renar: en kärleksförklaring är skriven av Lena Kuoljok Lind  Med ett rikt bildmaterial  behandlar den renen som husdjur, skötsel av den, renen i myter m.m. och visar även på den betydelse djuret har i delar av vårt land. Om även Rudolf är på bild ska jag låta vara osagt.

/Krister

torsdag 22 december 2011

Smaken av jul

Nu är det dags att planera menyn till julhelgen. Oavsett om man vill hålla på traditionerna eller prova helt nya recept så finns det massor av inspiration att få från både böcker, tidskrifter och webbsidor.
På Katrineholms bibliotek finns till exempel tidskriften Allt om mat och böckerna Jul med Ernst, Julkokboken och Den goda julmaten.
Vill man hellre leta recept på internet kan jag rekommendera sidorna recept.nu och tasteline.com.
På recept.nu hittar du, bland andra, kockarna Tina Nordström och Leila Lindholm. Tina Nordström fokuserar på härliga maträtter som passar julen till, medan Leila Lindholm tipsar om juliga sötsaker. Även Ernst Kirchsteiger figurerar på recept.nu och han ägnar sig åt både matlagning, pyssel och dukning av julbordet. Dessa tre inspiratörer kan du även följa på tv4 och på tv4.se.
På tasteline.com hittar du bland annat fem olika sätt att tillaga Janssons frestelse på samt flera olika sillrecept. Här tipsar kocken Sara Ghisler om hur du på bästa sätt får en god julskinka oavsett om du vill laga skinkan från grunden eller enbart griljera den.
Lycka till med julmaten!

/Anna-Karin

onsdag 21 december 2011

Glättig & glittrig julaftonsmusik

Nu är det snart julafton. Det är snö, skumtomtar och hårda paket under granen. Här och var i stan spelas samma julsånger på repeat. Och egentligen är jag inte särskilt julmusikkär, men några juliga låtar tycker jag hör till.

Därför slängde jag samman en spellista som jag på julafton definitivt kommer at lyssna på. Det blir käcka, stillsamma, klassiska och känsloladdade låtar. Det blir nostalgi, kyssar under misteln, Manhattan skyline och vita snölandskap. Det är mina bästa julaftonslåtar:


/Victoria

tisdag 20 december 2011

Biblioteket på webben

I torsdags förra veckan lanserades bibliotekets nya webbplats. Det är en ganska stor förändring som har gjorts och framför allt när det gäller den nya katalogen kommer du säkert att märka att det inte ser ut som tidigare. Det finns en rad nya funktioner och nya möjligheter med vår nya webbplats, men också mycket som är precis som vanligt (men som nås från en annan plats).

Framöver kommer vi att gå igenom vår nya webbplats och dess olika funktioner här på bloggen med start efter nyår. Så håll utkik efter Webbskolan här på Blandad Konfekt och tills dess, kasta dig in och prova vår webbplats redan nu så är du förberedd när vårterminen kör igång!


/Linda

söndag 18 december 2011

Digital smällkaramell #4 - tre riktigt bra mobilappar

Denna snöiga söndag har jag kombinerat att äta julkladdkaka och diskutera appar till smartphones. Jag kan tycka att det är lite klurigt att hitta rätt i appdjungeln. Samtidigt är det väldigt roligt att hitta de där apparna som gör saker och ting i vardagen lite lättare, lite bättre och lite roligare. Därför innehåller denna fjärde smällkaramell tips på tre nyttiga (och gratis) appar som jag tror kan passa många.

SAOL-appen är alltså Svenska Akademins ordlista över svenska språket i appform och innehåller den senaste versionen av Svenska Akademins ordlista. Jag tycker att den är enkel och smidig att hantera. Det går att söka på uppslagsord, söka efter böjningsformer till uppslagsorden och så finns det en specifik sökfunktion för att få korsordshjälp. SAOL-appen har många användningsområden, exempelvis när du spelar ordspel (oavsett om det är analogt eller digitalt spelande) eller skriver texter.

Evernote är ett schysst anteckningsprogram och en riktigt funktionell "hålla ordning och reda"-app. Det kan ta en stund att sätta sig in i hur  appen fungerar men efterhand kommer den att bli oumbärlig. Perfekt för att fånga idéerna i de stunder då de faktiskt drabbar oss. Det går att spara text, bilder, skärmdumpar, webbsidor med mera. Det är också enkelt att söka och hitta det sparade. Dessutom är synkningsfunktionen en klar fördel för oss som använder flera olika plattformar eftersom den innebär att vi kan komma åt en sparad anteckning på mobilen också i vår dator.

Dropbox är en bra tjänst för oss som vill minimera mejlkorrespondensen av dokument och bilder. Det är ett lätt sätt att samla och hålla koll på våra filer samt dela filerna med andra. Genom appen för Dropbox går det kort och gott att nå filerna på ett enkelt sätt varhelst ifrån. På så sätt kan du exempelvis snabbt nå och läsa viktiga dokument oavsett om du befinner dig på jobbet, i hemmet eller på resande fot.

Glöm inte heller att hålla utkik efter Katrineholms biblioteksapp! Och tipsa gärna om dina favoritappar. Caring is sharing!

/Victoria

fredag 16 december 2011

50 words for snow


En ny skiva med Kate Bush är alltid värd att uppmärksamma. Hennes andra skiva med nytt material under 2000-talet har nyligen släppts och har ett klart uttalat tema. 50 words for snow innehåller 7 långa låtar (7-12 minuter) och här handlar verkligen samtliga låtar om just snö. I inledningsspåret  Snowflake (som är en av hennes vackraste melodier någonsin) får en snöflinga själv komma till tals. Förutom Kate medverkar på den låten även hennes son. En annan av de starkaste låtarna; Wild man handlar om det mytiska monstret Yeti (snömannen) i Himalaya, medan titelspåret 50 words for snow blir en uppräkning av snöiga ord på olika språk. Stephen Fry läser orden, medan Kate tar hand om refrängen.

De tre nämnda numren är de man lättast tar till sig på skivan. Annars krävs det några lyssningar för att till fullo uppskatta Misty som handlar om kärlek till och med en snögubbe, ta till sig kylan i Lake Tahoe eller lägga den stillsamma avslutande Among angels på minnet. Det sista spåret är en duett med Elton John som fått mycket blandade recensioner av kritiker. Snowed in at Wheeler street är ett småtrevligt samarbete mellan de båda sångarna men den vill aldrig ta riktig fart utan kommer inte vidare från versen.
   Slutomdömet blir en skiva som kräver en del av lyssnaren och inte riktigt håller rakt igenom, men där de allra starkaste låtarna gör den väl värd både lyssning och inköp.

Lyssna på skivan på vår musikwebb

/Krister

onsdag 14 december 2011

På min önskelista står...

Åh, en läsupplevelse i julklapp! I går skrev ju Linda om läsupplevelseklappar som innebär att du lånar en bok, slår in den i ett tjusigt presentpapper och ger bort själva läsupplevelsen (med en förklarande etikett).

Nu tänker jag därför önska mig åtminstone två sådana läsupplevelser. Efter en stunds funderande valde jag två snygga böcker som utkommit under året. Jag vill verkligen verkligen verkligen läsa dessa så jag hoppas att de snart ligger inslagna under granen...

Alla monster måste dö - Magnus Bärtås & Fredrik Ekman
På 1970-talet kidnappas skådespelerskan Madame Choi och regisörren Shin Sang-ok av den nordkoreanska regimen med den filmtokige diktatorn Kim Jong Il i spetsen. Filmstjärneparet ska göra regimvänlig spelfilm, och de två lyckas fly först 1986. Magnus Bärtås och Fredrik Ekman träffar Madame Choi i Seoul 2008 innan de själva beger sig på en märklig färd genom Nordkorea för att hitta spår. Det är denna gruppresa till Nordkorea som den augustnominerade reportageboken Alla monster måste dö handlar om. Det är en slags resehistoria om ett av världens mest slutna länder.

Jag tror att det här kan vara en riktigt bra skildring av innanför Nordkorea. Det mesta med boken känns så himla osannolikt, spännande och också skruvad. Därför är jag otroligt nyfiken på Alla monster måste dö.

Livet börjar på en fredag - Ioana Pârvulescu
Inte helt oväntat dyker en rumänsk pärla upp på min önskelista. Förordet är skrivet av min rumänske favvoförfattare, spelplanen är Bukarest och angreppssättet är ett lekande med tiden. Det klingar perfekt i mina öron. Storyn går såhär att en man vaknar till liv någonstans i utkanten av Bukarest. Han minns inte vem han är eller så vill han inte berätta. Bukarestborna undrar såklart vem den märklige mannen är och vad han vill. Det är i slutet av 1800-talet och både telefon och glödlampa är uppfunnet.

Jag tror att Livet börjar på en fredag är förunderlig. Det känns lite så när jag läser om den. Jag gillar ju när tidsperspektivet är flyktigt och förloppen snåriga. Därför tror jag att det här är läsning för mig. Och jag hoppas så innerligt att Pârvulescus bok ska vara den där pärlan jag vill att den ska vara.

Det här var min önskelista. Men vilka läsupplevelser önskar du dig?

/Victoria

tisdag 13 december 2011

Läsupplevelseklappar

Lucia singing via Wikimedia commons
Idag är det lucia och då tycker jag på riktigt att julstämningen börja komma. Även om vädret inte är så julaktigt idag så är det väldigt stämningsfullt med alla vackra ljus och fin sång som lättar upp i vintermörkret. Tillsammans med julstämningen upplever många julstress, inte minst på grund av julklappsinköpen. Men det kan vi faktiskt råda bot på.

På Kulturhuset Ängeln kan alla hitta en julklapp att ge bort - en läsupplevelse! Hur ger jag bort en läsupplevelse? Jo, du letar reda på en bok, eller frågar någon bibliotekarie om hjälp. Du lånar sedan boken över jul. Slå in den så vackert du kan och ge den till någon du tycker om! Vi har etiketter som förklarar att det är läsupplevelsen, och inte boken, som är presenten. Fråga i informationen.

En garanterat uppskattad julklapp och det bästa av allt - det kostar inte en krona!

/Linda

måndag 12 december 2011

Uppkopplad eller nedkopplad?


Foto: Social media av Personeelsnet
Internet och framförallt sociala medier och digital delaktighet, har verkligen kommit i ropet de senaste åren. Möjligheterna att interagera med andra människor, både gamla och nya bekantskaper, har ökat drastiskt med tjänster som Facebook, Tumblr, Twitter, Linkedin, YouTube och Flickr, för att nämna några. Vi på biblioteket gillar det och har flera olika digitala kanaler för att nå ut till er, som är våra besökare och kunder. Katrineholms kommun som helhet har faktiskt väldigt många digitala kanaler, du kan se dem listade här.

Men alla människor tycker inte alltid lika. Därför tyckte jag det var spännande att i Kupés november nummer, läsa en artikel om Digital panik (sid 37-39). Som med alla trender kommer det alltid en motreaktion (slow food har till exempel blivit allt populärare) och artikelns författare har tittat närmare på det de kallar ’det nya nätmotståndet’. Allt fler människor upplever de sociala nätverken som ett stressmoment, där det gäller att ha lyckliga statusuppdateringar, flest vänner och mest kommentarer. En del tröttnar och vill bort från nätet och självklart finns det då webbsidor som hjälper dig! Kupé listar tre stycken: Seppuko (som dock länkar vidare till en gör-det-själv funktion hos Facebook), Webb2.0 suicide machine och Delete your account . (My web will har upphört.) Dessa hjälper dig att radera kontoinformation och ger dig dessutom möjligheten att skicka ut några sista ord till vänner och bekanta.

Efter artikeln om Digital panik, kommer en kort intervju med den amerikanska journalisten Susan Maushart. Hon och hennes familj valde att under sex månader stänga av alla elektroniska prylar som ett experiment och Maushart skrev sedan ner familjens upplevelser i boken Nedkopplad. Min kollega Anna-Karin skrev om boken i oktober i år och du kan läsa det här.

/Marie

söndag 11 december 2011

Digital smällkaramell #3 - Bibblan svarar



Förtjusning och engagemang. Så skulle jag vilja sammanfatta hur jag tycker det är att arbeta med gratistjänsten Bibblan svarar. Sedan premiären i september (som jag också bloggade om) har över 500 frågor och tillhörande svar publicerats på webbplatsen. Vi fem från Katrineholms bibliotek som ingår i Bibblan svarar har också gjort våra debuter. I den tredje smällkaramellen gnistrar därför Bibblan svarar - och det blir en lokal fanfar! Katrineholmsbibliotekarierna Linda Göth och Krister Aronsson delar nedan med sig av sina Bibblan svarar-tankar.

Såhär känner Linda:
"Varje gång jag lyssnar på reklamradio och hör reklam för 'sökspecialister' hos någon betalfrågetjänst som man kan ringa så tänker jag att - nej, det är ju på Sveriges bibliotek som sökspecialisterna finns! 
Bara att titta på de olika specialområden som vi på Bibblan svarar har tillsammans gör mig alldeles varm. Vilken samlad kunskapskälla som finns här fritt tillgängligt för alla som vill använda sig av den. Fantastiskt!"
Krister tycker att det både är väldigt roligt och utmanande att svara på frågor i Bibblan svarar: 
"eftersom det ibland är ämnen som man inte har så mycket insikt i och som det kanske inte alltid finns väldigt mycket information om. Jag kan ta ett exempel från när jag själv hade pass i Bibblan svarar. 
Frågan gällde om vad lagen säger när man som cyklist stannar vid ett stopptecken. Räcker det med en fot eller ska båda vara i backen? Svaret finns inte att hitta i förordningar eller regelsamlingar men däremot står det reglerat att en cykel räknas som vilket annat fordon som helst och ska därför vara helt still. Försök hålla en cykel helt still utan att sätta ner en fot..."
Linda konstaterar att hon har lärt sig många saker genom att svara på frågor i Bibblan svarar. Till exempel hur ormens matsmältning fungerar. Själv lärde jag mig att det inte finns så väldigt många bilderböcker om skilsmässa för de mindre barnen.

Linda hälsar er alla välkomna att bombardera Bibblan svarar nu i juletid:
"På juldagen är min nästa Bibblan Svarar-dag och då hoppas jag att många vill ha svar på alla frågor som diskuterats under julmiddagarna runt om i landet. Välkomna med era frågor!
Jag tycker att Bibblan svarar är en bra webbresurs och jag hoppas att många av er kommer använda  tjänsten under 2012. Go Bibblan svarar!

/Victoria

PS: Glöm inte att Bibblan svarar också finns på Facebook och Twitter!