onsdag 7 december 2011

Strindbergsåret 2012: Tänk själv!

Självporträtt av August Strindberg via Wikimedia Commons
Den där Strindberg! Nästa år är det hundra år sedan han dog. Det gör 2012 till jubileumsår.

Strindbergsåret invigdes dock redan första december i år. Webbplatsen Strindberg2012.se presenterar August Strindberg och hans gärningar såväl som samlar aktuell information om vad som händer under jubileumsåret. På webbplatsen går det också att läsa att Strindbergsåret handlar om hur vi bättre ska förstå vår samtid och här står också att försöket att sammanfatta Strindbergs gärningar har mynnat ut i uppmaningen "Tänk själv!".

Strindberg har under åren ofrånkomligen varit viktig och återkommande i min läsning. Jag tycker också att hans författarskap är otroligt fascinerande. Framförallt har jag fastnat i hans dramatik. På Dramawebben, som är ett digitalt arkiv över fri svensk dramatik i fulltext, kan du läsa sorgespelet Fadren eller kika på en av mina favoritpjäser som är Strindbergs enaktare Leka med elden. Den senare har jag både sett på scen och läst manus så många gånger att jag har tappat räkningen. Det är en dramakomedi som tar sig an relationer, svartsjuka och vriden vardagsrealism.

Under nästa år dyker det här på bloggen säkerligen upp en och annan reflektion som tar sin utgångspunkt i Strindbergs leverne och verk. Till dess finns det både det ena och andra att läsa av och om honom. Strindberg var en otroligt produktiv författare och skrev i de flesta genrer. 

Oavsett om du gillar Strindberg eller inte, tänk ändå på att tänk själv.

/Victoria

2 kommentarer:

  1. Å, tack för sajttipset, kände inte till den! Där ska vi på Sture naturligtvis lägga in våra planerade Strindbergsevenemang. :)

    SvaraRadera
  2. Jag tycker det är jättebra med sådana här samlingswebbsidor. Så in med evenemangen! /Victoria

    SvaraRadera