måndag 3 oktober 2011

White Heat

På Craigs Island strax utanför Grönlands sydvästra kust bor Edie Kiglatuk. Hon är lärare på halvtid och guide åt turistande jägare resten av tiden. Det är ovanligt med en kvinnlig guide och jägare, men de äldres råd vet att Edie är en av de bästa och deras lilla by och samhälle behöver alla inkomster det kan få.

De två kunder Edie är ute med nu verkar dock inte särskilt intresserade av jakt. Den korta tid Edie varit hos dem har hon också sett att de inte är särskilt bra skyttar heller. Helt kort funderar Edie på varför de då betalat för en jakttur, men spekulationer har ingen plats hos en Inuit och hon funderar snart på annat istället.

Då hörs plötsligt ett skott; en av turisterna har blivit skjuten. Men av vem? Edies instinkt säger att den andre turisten är oskyldig. Väl tillbaka i byn fäller borgmästaren och de äldres råd utslaget att det hela var en olycka. För att få behålla sin jaktlicens håller Edie med, men det känns inte rätt.

Edies turister är inte de enda turisterna som kommer till deras by och som verkar mer intresserade av stenarna på marken än av att jaga. Edie känner instinktivt att något ont lurar runt hörnet. Tyvärr har hon rätt…

White Heat av Melanie McGrath är något så ovanligt som en deckare som utspelar sig på Grönland. Eller, på en liten ö utanför Grönlands kust. Författaren är från England men har bott på flera ställen och rest mycket. White Heat är en mycket spännade och tät berättelse, dessutom får man som läsare veta en del om Inuiternas kultur och levnadsvillkor.

Finns boken inne på biblioteket? Titta efter här!

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar