fredag 23 december 2011

En ren julRudolph, The Red-Nosed Reindeer

Rudolf hette ju en helt vanlig ren i visan. Faktum är att han var så vanlig att han från början inte alls var med bland de ursprungliga renarna som drog tomtens släde under luftfärden  i den anglosaxiska myten. Det var först efter att Rudolph the rednosed raindeer hade blivit en populär jullåt som han kom med i gänget- dvs så sent som en bit in på 1900-talet. De ursprungliga renarna i sagan hette Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder (or Donner) och Blitzen. De nämns bl.a.i en mycket berömd juldikt från 1800-talet av Clement Clarke Moore: The night before Christmas.

Renen blev under 1900-talet ett populärt inslag i sånger och filmer. Disney spädde på myten i sina kortfilmer om tomteverkstaden som vi ser en del av på julafton. Randy Brooks (Elmo) fick en hit med Grandma got run over by a reindeer, om en något udda händelse på julafton, och julparodin på Mikael Rickfors Jag ska köpa vingar för pengarna handlade givetvis om renar istället för vingar. Lyssna på låtar om Rudolph och Grandma och andra jullåtar på vår musikwebb


Verklighetens ren förekommer i vilt tillstånd idag i första hand i Nordamerika. Våra renar är alla domesticerade. Renen är det enda hjortdjur i Sverige där både hanar och honor har horn. 2004 kom en kärleksförklaring till renar. Boken Renar: en kärleksförklaring är skriven av Lena Kuoljok Lind  Med ett rikt bildmaterial  behandlar den renen som husdjur, skötsel av den, renen i myter m.m. och visar även på den betydelse djuret har i delar av vårt land. Om även Rudolf är på bild ska jag låta vara osagt.

/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar