söndag 11 december 2011

Digital smällkaramell #3 - Bibblan svararFörtjusning och engagemang. Så skulle jag vilja sammanfatta hur jag tycker det är att arbeta med gratistjänsten Bibblan svarar. Sedan premiären i september (som jag också bloggade om) har över 500 frågor och tillhörande svar publicerats på webbplatsen. Vi fem från Katrineholms bibliotek som ingår i Bibblan svarar har också gjort våra debuter. I den tredje smällkaramellen gnistrar därför Bibblan svarar - och det blir en lokal fanfar! Katrineholmsbibliotekarierna Linda Göth och Krister Aronsson delar nedan med sig av sina Bibblan svarar-tankar.

Såhär känner Linda:
"Varje gång jag lyssnar på reklamradio och hör reklam för 'sökspecialister' hos någon betalfrågetjänst som man kan ringa så tänker jag att - nej, det är ju på Sveriges bibliotek som sökspecialisterna finns! 
Bara att titta på de olika specialområden som vi på Bibblan svarar har tillsammans gör mig alldeles varm. Vilken samlad kunskapskälla som finns här fritt tillgängligt för alla som vill använda sig av den. Fantastiskt!"
Krister tycker att det både är väldigt roligt och utmanande att svara på frågor i Bibblan svarar: 
"eftersom det ibland är ämnen som man inte har så mycket insikt i och som det kanske inte alltid finns väldigt mycket information om. Jag kan ta ett exempel från när jag själv hade pass i Bibblan svarar. 
Frågan gällde om vad lagen säger när man som cyklist stannar vid ett stopptecken. Räcker det med en fot eller ska båda vara i backen? Svaret finns inte att hitta i förordningar eller regelsamlingar men däremot står det reglerat att en cykel räknas som vilket annat fordon som helst och ska därför vara helt still. Försök hålla en cykel helt still utan att sätta ner en fot..."
Linda konstaterar att hon har lärt sig många saker genom att svara på frågor i Bibblan svarar. Till exempel hur ormens matsmältning fungerar. Själv lärde jag mig att det inte finns så väldigt många bilderböcker om skilsmässa för de mindre barnen.

Linda hälsar er alla välkomna att bombardera Bibblan svarar nu i juletid:
"På juldagen är min nästa Bibblan Svarar-dag och då hoppas jag att många vill ha svar på alla frågor som diskuterats under julmiddagarna runt om i landet. Välkomna med era frågor!
Jag tycker att Bibblan svarar är en bra webbresurs och jag hoppas att många av er kommer använda  tjänsten under 2012. Go Bibblan svarar!

/Victoria

PS: Glöm inte att Bibblan svarar också finns på Facebook och Twitter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar