tisdag 27 december 2011

Kristers lista: 2011 års skivor

LISTAN 2011.
1. Snakefarm  My Halo at half-light

Denna amerikanska duo har tagit gamla kända amerikanska folksånger och gjort alldeles egna versioner. Det blir ett elektroniskt album som ofta för tankarna till triphop, ibland lutar åt åt bluegrass och stundom har bluestoner. I ett par fall blir versionerna så annorlunda att man överhuvudtaget inte känner igen den kända folkmelodin . Lyssna t.ex. på Raggle Taggle gypsy och jämför med Waterboys version. Underbar skiva.


2. A filetta Requiem

Vacker musik från Korsika med sång på korsikanska, latin och franska. Jag upptäckte den här gruppen för några år sedan och har hittills inte blivit besviken. Deras finstämda sånger tränger verkligen in i ens medvetande. Skönt avslappnande musik.

3. PJ Harvey Let England shake

Här har vi ett temaalbum om krig med ganska stor musikalisk spännvid. Titellåten för tankarna till den gamla Istanbul medan andra spår har helt andra musikaliska influenser. Det poetiska blandas med det lite råare men det finns inte en svag låt på skivan som får ses som Harveys stora opus.

4. Anna Ternheim The night visitor

Kan hon överhuvudtaget göra en dålig skiva? Alla jag lyssnat igenom med Ternheim har varit helgjutna och denna innehåller även årets bästa låt; Walking aimlessly. Stillsam akustisk pop av högsta kvalitet.

5. Kate Bush 50 words for snow (se tidigare inlägg)

6. The Sound of Siam

En samlingsskiva med äldre thailändsk pop i olika former. Många gånger ovan musik för västerländska öron men bra, medryckande och varierat. En skiva för den som vill få helt nya musikaliska influenser.

7. Paul Simon So beautiful or so what

Även de största faller från och till i glömska. Efter att Paul Simon släppte Graceland i mitten av 80-talet har uppmärksamheten varit mycket mindre. I år kom ett av hans bästa album på mycket länge och, för att citera Sonic magazine: En sjuttioåring har sällan eller aldrig känts så här ung.

8. Freddie Wadling With a licence to kill

Jag älskar mycket av musiken i James Bond- filmerna. Att Sveriges bästa sångare tar sig an några av världens bästa låtar borde bli en spännande kombination. Och det blir det- åtminstone delvis. T.ex. känns The World is not enough och You only live twice som om Freddie kunde framfört dem i filmerna. Tyvärr känns ett par tolkningar lite tråkiga och skivan blir inte riktigt den totalupplevelse man kunnat hoppas.

9. Michael Bublé  Christmas (se tidigare inlägg)
10. Cut copy  Zonoscope
11. Doris Day My heart
12. Lykke li  Wounded rhymes
13. Deportees  Islands and shores
14. Tori Amos Night of hunters
15. Adele 21

Lyssna gärna på vår musikwebb

/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar