fredag 2 december 2011

3 X Jan

Sverige har en uppsjö av bra serietecknare, varav flera riktar sig till en vuxen publik. Tre av de främsta delar samma förnamn- och alla har kommit med nya utgåvor under året.Vi börjar med Ingemars namne Jan Stenmark. Allting igen är en samlingsvolym som innheåller In och ut genom dörrar och fönster (1998) & Känslan man har (2001). Stenmark har sin helt egna syn på tillvaron och skapar en absurd humor i Lasse O'Månssons anda. Teckningarna, som ofta minner om 50- och 60-talet kombineras av underfundiga, skruvade texter som ofta står på egna ben. Göteborgsposten skrev  i en beskrivning av serierna att "Livet är en enda vindlande freudiansk felsägning". Några exempel på humorn:

En kvinna som väger sig säger hjälp, översvämning. Undertexten lyder: Kicki hade den egenheten att hon omöjligt kunde skilja en våg från en annan

Det var kärlek vid första ögonkastet, men så råkade hon kasta ett andra

Jag visste precis var jag var, men som turist vill man ju gärna fråga om vägenNästa Jan heter Berglin och har under flera år varit en av våra viktigaste skildrare av samtiden. Hans serier, som befolkas av stornästa figurer, publiceras i flera tidningar och tar upp allehanda företeelser; vardagliga såväl som storpolitiska. Nyligen kom En färskvaruupplevelse: serier om den råa samtiden. Detta senaste album håller samma höga klass som tidigare och är skrivet ihop med hustrun Maria.Slutligen måste Jan Lööf nämnas.Hans mest kända serie är Felix och hans samlade serier har nu givits ut i tre volymer, som innehåller serier med just Felix, Bellman m.fl. figurer. Det är ett fint bokverk som kommer att ge en mer komplett bild över hans serievärld.

/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar