måndag 12 december 2011

Uppkopplad eller nedkopplad?


Foto: Social media av Personeelsnet
Internet och framförallt sociala medier och digital delaktighet, har verkligen kommit i ropet de senaste åren. Möjligheterna att interagera med andra människor, både gamla och nya bekantskaper, har ökat drastiskt med tjänster som Facebook, Tumblr, Twitter, Linkedin, YouTube och Flickr, för att nämna några. Vi på biblioteket gillar det och har flera olika digitala kanaler för att nå ut till er, som är våra besökare och kunder. Katrineholms kommun som helhet har faktiskt väldigt många digitala kanaler, du kan se dem listade här.

Men alla människor tycker inte alltid lika. Därför tyckte jag det var spännande att i Kupés november nummer, läsa en artikel om Digital panik (sid 37-39). Som med alla trender kommer det alltid en motreaktion (slow food har till exempel blivit allt populärare) och artikelns författare har tittat närmare på det de kallar ’det nya nätmotståndet’. Allt fler människor upplever de sociala nätverken som ett stressmoment, där det gäller att ha lyckliga statusuppdateringar, flest vänner och mest kommentarer. En del tröttnar och vill bort från nätet och självklart finns det då webbsidor som hjälper dig! Kupé listar tre stycken: Seppuko (som dock länkar vidare till en gör-det-själv funktion hos Facebook), Webb2.0 suicide machine och Delete your account . (My web will har upphört.) Dessa hjälper dig att radera kontoinformation och ger dig dessutom möjligheten att skicka ut några sista ord till vänner och bekanta.

Efter artikeln om Digital panik, kommer en kort intervju med den amerikanska journalisten Susan Maushart. Hon och hennes familj valde att under sex månader stänga av alla elektroniska prylar som ett experiment och Maushart skrev sedan ner familjens upplevelser i boken Nedkopplad. Min kollega Anna-Karin skrev om boken i oktober i år och du kan läsa det här.

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar