söndag 18 december 2011

Digital smällkaramell #4 - tre riktigt bra mobilappar

Denna snöiga söndag har jag kombinerat att äta julkladdkaka och diskutera appar till smartphones. Jag kan tycka att det är lite klurigt att hitta rätt i appdjungeln. Samtidigt är det väldigt roligt att hitta de där apparna som gör saker och ting i vardagen lite lättare, lite bättre och lite roligare. Därför innehåller denna fjärde smällkaramell tips på tre nyttiga (och gratis) appar som jag tror kan passa många.

SAOL-appen är alltså Svenska Akademins ordlista över svenska språket i appform och innehåller den senaste versionen av Svenska Akademins ordlista. Jag tycker att den är enkel och smidig att hantera. Det går att söka på uppslagsord, söka efter böjningsformer till uppslagsorden och så finns det en specifik sökfunktion för att få korsordshjälp. SAOL-appen har många användningsområden, exempelvis när du spelar ordspel (oavsett om det är analogt eller digitalt spelande) eller skriver texter.

Evernote är ett schysst anteckningsprogram och en riktigt funktionell "hålla ordning och reda"-app. Det kan ta en stund att sätta sig in i hur  appen fungerar men efterhand kommer den att bli oumbärlig. Perfekt för att fånga idéerna i de stunder då de faktiskt drabbar oss. Det går att spara text, bilder, skärmdumpar, webbsidor med mera. Det är också enkelt att söka och hitta det sparade. Dessutom är synkningsfunktionen en klar fördel för oss som använder flera olika plattformar eftersom den innebär att vi kan komma åt en sparad anteckning på mobilen också i vår dator.

Dropbox är en bra tjänst för oss som vill minimera mejlkorrespondensen av dokument och bilder. Det är ett lätt sätt att samla och hålla koll på våra filer samt dela filerna med andra. Genom appen för Dropbox går det kort och gott att nå filerna på ett enkelt sätt varhelst ifrån. På så sätt kan du exempelvis snabbt nå och läsa viktiga dokument oavsett om du befinner dig på jobbet, i hemmet eller på resande fot.

Glöm inte heller att hålla utkik efter Katrineholms biblioteksapp! Och tipsa gärna om dina favoritappar. Caring is sharing!

/Victoria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar