söndag 4 december 2011

Digital smällkaramell #2 - Språkrådet

Andra advent har smugit sig på och jag börjar så smått vänja mig vid lysande julgranar och balkongbelysningar. I min andra smällkaramell inför julen glimmar det svenska språket och Språkrådets närvaro på nätet.
 
Wordfeud!
För visst är vi många gånger oense om hur ord egentligen ska användas eller bara undrande över hur ett nyord som "app" egentligen ska böjas. En för närvarande populär app till smartphones är ju ordspelet Wordfeud. Wordfeud är som att spela alfapet eller Scrabble digitalt via mobilen. Och jag tycker att sådana spel ofta kan väcka ganska många språkfrågor...

Språkrådet, som är Sveriges officiella språkvårdsorgan, är rådgivande i just språkfrågor och följer språkens utveckling i Sverige. Språkrådet finns på Facebook och delar där med sig av smått, gott och aktuellt samt ger bra webbtips. Facebooksidan går att nå även om du inte själv är medlem på Facebook, men då går det inte att delta och diskutera. 

Språkrådets Facebooksida.

Om du vill ha svar på specifika språkfrågor är Språkrådets webbsida ett bra ställe. Till att börja med kan du söka i Frågelådan. Jag kollade upp hur jul- och nyårshälsningar egentligen ska skrivas; är det "God Jul och Gott Nytt År" som är korrekt eller ska man skriva "God jul och gott nytt år"? Vill du veta svaret? Leta då i Frågelådan! Om du ändå inte hittar vad du söker kan du mejla din fråga till språkrådgivningen. Språkrådet svarar också på språkfrågor på Twitter.

Apropå den stundande julen, på Språkrådets webbsida kan du läsa mer om ordet saga som är månadens ord. För sagor om något hör ju julen till!

/Victoria 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar