fredag 16 december 2011

50 words for snow


En ny skiva med Kate Bush är alltid värd att uppmärksamma. Hennes andra skiva med nytt material under 2000-talet har nyligen släppts och har ett klart uttalat tema. 50 words for snow innehåller 7 långa låtar (7-12 minuter) och här handlar verkligen samtliga låtar om just snö. I inledningsspåret  Snowflake (som är en av hennes vackraste melodier någonsin) får en snöflinga själv komma till tals. Förutom Kate medverkar på den låten även hennes son. En annan av de starkaste låtarna; Wild man handlar om det mytiska monstret Yeti (snömannen) i Himalaya, medan titelspåret 50 words for snow blir en uppräkning av snöiga ord på olika språk. Stephen Fry läser orden, medan Kate tar hand om refrängen.

De tre nämnda numren är de man lättast tar till sig på skivan. Annars krävs det några lyssningar för att till fullo uppskatta Misty som handlar om kärlek till och med en snögubbe, ta till sig kylan i Lake Tahoe eller lägga den stillsamma avslutande Among angels på minnet. Det sista spåret är en duett med Elton John som fått mycket blandade recensioner av kritiker. Snowed in at Wheeler street är ett småtrevligt samarbete mellan de båda sångarna men den vill aldrig ta riktig fart utan kommer inte vidare från versen.
   Slutomdömet blir en skiva som kräver en del av lyssnaren och inte riktigt håller rakt igenom, men där de allra starkaste låtarna gör den väl värd både lyssning och inköp.

Lyssna på skivan på vår musikwebb

/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar