torsdag 29 december 2011

Marie lista: 2011 års engelska favoriter

LISTAN 2011. Jag funderade på vad min årsbästa lista skulle innehålla och bestämde mig för att välja engelska favoriter. Här är fem stycken som jag skrivit om under året (1, 2, 3, 4, och 5) och kommer fem stycken som jag inte har berättat om i bloggen tidigare:

Osprey Island av Thisbe Nissen. Suzy är en av de få som tagit sig från Osprey Island. För 20 år sedan lämnade hon ön och hade nog inte tänkt att någonsin komma tillbaka. Men när Suzy får en dotter vill hennes föräldrar vara morföräldrar och kompromissen blir att Suzy och hennes dotter Mia tillbringar somrarna på föräldrarnas hotell. Det här året har en annan ölänning också återvänt, Roddy och han får jobb på hotellet. På hotellet finns också två som aldrig lämnat ön, Lance och Lorna och deras son Squee. Lance och Lorna gör dock inte mycket av de sysslor de är anställda för, för det mesta är de stupfulla. Squee får mest sköta sig själv och hemma vill han inte vara. Men hemligheter från det förflutna är på väg att hinna ikapp dem alla, och den som vet fler hemligheter än de flesta, det är Roddys mamma Eden.

Body Work av Sara Paretsky. Det enda Vic vet om kvinnan som dör i hennes armar utanför klubb Gouge, är att hon heter Nadia. Men Vic känner på sig att något inte är som det ska på klubb Gouge. Ägaren Olympia är nervös av att ha Vic där och att gästen Rodney behandlas mer som ägare än gäst. Klubbens är känd för Artisten och hennes akt är uppseväckande, men varför blev gästerna Chad och Nadia så upprörda? Det är Chad som blir misstänkt för Nadias mord, men när han grips är han mer eller mindre i koma och kan inte berätta vad som hänt. Hans förtvivlade föräldrar hyr privatdetektiven Vic, för de är övertygade om att Chad är oskyldig. Men hur hänger det hela ihop? Vic hittar ingen som pratar, men hennes frågor trampar på någons ömma tår.


Every book its reader av Nicholas Basbanes. I 12 kapitel tittar författaren på det skrivna ordet, den makt det har och hur det på verkat världen. Bashbanes har under många år intervjuat författare, förläggare, bokhandlare och andra bokmänniskor. En del berättar han om i den här boken, men också om bokmänniskor genom historien och specifika böcker och titlar som påverkat vår historia.

Sag Harbor av Colson Whitehead. Varje sommar åker Benjis familj ut till sommarhuset i Sah Harbour. Det är den afroamerikanska delen av the Hamptons och Benjis chans att umgås med andra afroamerikanska ungdomar. Resten av året går han och hans bror i en mestadels vit privatskola. Benji är 15, nästan 16 och hankänner att livet måste bli annorlunda nu. Han är ju nästan vuxen! Kanske kan den här sommaren bli en start på någonting nytt? Benji och brodern får sköta sig själva i veckorna, föräldrarna kommer bara ut på helgerna. Han skaffar sitt första jobb och hänger med kompisarna. Sommaren flyter på, dock med en del nya inslag: bilar och flickor.


Wicked Appetite av Janet Evanovich. Elizabeth Tucker lever ett helt normalt och stilla liv i Salem. Hon arbetar som konditor på ett bageri, gör fantastiska muffins och bor själv i ett hus en gammal släkting testamenterat till henne. Men en dag står plötsligt en svartklädd mystisk främling i bageriet. Utan att kunna säga varför, vet Elizabet att han är farlig. Mannen försvinner efter att ha gett henne ett brännmärke och strax efteråt dyker ännu en främling upp. Men den här okände mannen är nästan två meter lång och ursnygg. Det är Diesel, som förklarar att Elizabeth är en onämbar och att Wulf (den svartklädde främlingen) behöver henne för att hitta sju stycken stenar. Stenarna representerar de sju dödssynderna och Diesels jobb är att stoppa och/eller hinna före Wulf. Därför behöver han Elizabeths hjälp och hennes liv förvandlas raskt till en galen cirkus.

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar