torsdag 1 december 2011

Det goda inom dig

Under hösten har Linda Olsson kommit ut med sin senaste bok Det goda inom dig. Hon har tidigare skrivit Nu vill jag sjunga dig milda sånger (2006) samt Sonat till Miriam (2008).
I höstens nyutgivna bok träffar vi Marianne, eller Marion som hon kallar sig, läkare och bosatt på Nya Zeeland. Hon lever ett tillbakadraget liv nära havet och naturen. Hennes umgänge är inte stort och hon har heller inga närstående. En person som dock har kommit att betyda mycket för henne är den lille pojken Ika som under en av Mariannes morgonpromenader plötsligt dyker upp på stranden. 
Efter en tid lär Marianne känna pojken bättre och märker att han far illa i sitt hem. Då påbörjar Marianne en juridisk process för att få adoptera pojken.
Samtidigt arbetar hon med en inre process som handlar om att bearbeta sina minnen och sina livserfarenheter från barndomen. Hon har flera gånger ryckts upp ur tillvaron för att placeras på nya, främmande platser. Men ett av de mer smärtsamma minnena hon bär på är hur hon och hennes yngre bror skiljs åt.
Läsaren får följa Marianne i nutid och med tillbakablickar på barndomen. Detta innebär att tiden växlar i bokens olika avsnitt.
Linda Olsson skriver med en dov klang om svåra ämnen men lyckas förmedla hopp och trygghet. Hennes böcker har vunnit stor popularitet och översatts till många olika språk.

/Anna-Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar