torsdag 6 oktober 2011

Nedkopplad av Susan Maushart

Susan Maushart är en amerikansk journalist som älskar teknik. Hon lever med sina tre tonårsbarn och de är alla fyra mycket aktiva internetanvändare. Att spela spel via internet, kolla filmer på YouTube eller vara inne på Facebook uppslukar en stor del av deras tid. Susan själv började inse hur beroende hon var av tekniken när hon till och med tog med sin telefon när hon gjorde toalettbesök!

Under flera års tid upplevde hon en allt starkare längtan efter en "total digital avgiftning" och till slut gjorde hon slag i saken och bestämde att hela familjen skulle avstå från alla elektroniska prylar under sex månaders tid. Hon ville genomföra ett experiment för att se vad som hände med familjelivet. Hon dokumenterade händelseförloppet flitigt, intervjuade sina barn efter halva tiden och skrev sedan en bok om det hela.

"I grund och botten är detta berättelsen om hur en familj överlevde ett halvårs vandring i den analoga öknen och vad den lärde sig om sig själv och om teknik på vägen. Samtidigt ger vår berättelse ett större perspektiv - på hur ny teknik påverkar familjer och på vad det egentligen betyder att ha ett hem." (ur Nedkopplad sid. 5)

Susan Maushart gästade kulturprogrammet Babel i början av september och berättade om sina erfarenheter och sin bok. Här berättar hon om vad hon önskade uppnå med experimentet. Hur hon önskade att hon och hennes tonåringar skulle umgås mer tillsammmans och prata mer med varandra. Se den härliga intervjun på svtplay.se.

Eller läs boken! Det här är en lättsam, rolig och tankeväckande bok utan några pekpinnar. Om den finns att låna på biblioteket? Självklart - i elektroniskt format ;)

/Anna-Karin

2 kommentarer:

 1. Ja, det kändes lite upproriskt att läsa boken i elektroniskt format :-)
  Jag måste ha missat det avsnittet av Babel som hon var med i, ska se om det fortfarande finns kvar.
  /Den lilla boklådan
  denlillabokladan.wordpress.com

  SvaraRadera
 2. Lite uppror måste man ju göra! /Victoria

  SvaraRadera