lördag 19 november 2011

Yrke:Povel Ramel


De har gjort det igen. Stefan Wermelin och Staffan Schöier fortsätter sin kartläggning av den svenska nöjeshistorien som började i radio med program som den breda och välgjorda serien Svenska nöjen ,samt en ingående serie om Hasse & Tage . För några år sedan spillde deras kunnande över i bokform med praktverket Svenska ord & Co: Hasse & Tage- saga och sanning (2005) och nu har turen kommit till Povel Ramel.
    Yrke: Povel Ramel: inte en biografi (2011) lägger fokus på karriären och revyerna. Det handlar mycket om Knäppupp-föreställningarna, PowShow och andra revyer som Povel varit hjärna bakom. I boken behandlas även  den kader av duktiga komiker och skådespelare som fanns i närmsta kretsen: Martin Ljung, Brita Borg, Wenche Myhre, för att bara nämna några. Dessutom tas naturligtvis även hans musikerkarriär upp. Ramel började ju en gång i tiden som jazzmusiker. Boken har ett rikt bildmaterial, en del intressanta anekdoter (t.ex. en som direkt har att göra med verkets titel) och utgör en fin inblick i en institution inom svensk nöjeshistoria.  Och..., som undertiteln antyder, vill man ha en djupare biografi så väljer man andra böcker, även om t.ex.uppväxten kortfattat behandlas här.

För vidare läsning om Povel Ramel kan dessa böcker nämnas:  Povel Ramel  Följ mig bakåt vägen: Povel Ramels livstycken del 1 (1992) & Som om inget hade hänt: Povel Ramels livstycken del 2(1999).

/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar