fredag 4 november 2011

Vad är frågesport?
November är en mycket bra månad för inomhusaktiviteter. En kul sådan kan vara frågesport. I veckan började en helt ny frågesport på TV- Svagaste länken. Den är en import från Storbritannien där The Weakest Link under många år varit ett stående inslag i tablåerna. Precis som t.ex. Vem vet mest så är det en variant i högt tempo med många frågor på relativt kort tid. I båda finns dessutom ett moment av utröstning eller eliminering.
    
Nåväl, om man nu inte vill utsätta sig för att bli utröstad, misslyckas i media eller helt enkelt bara vill testa sina egna kunskaper finns det en och annan frågesportsbok att tillgå:

På spåret finns i två varianter och har samma upplägg som det populära programmet. Versionen från 2008 har 27 olika resmål med tillhörande följdfrågor. Man får ledtrådar på 10, 8, 6, 4 & 2 poäng och ska med hjälp av dessa hitta till rätt stad i världen.

Ett annat verk tar frågor och svar från ett stort uppslagsverk- Kunskapsjakten: 500 frågor och svar från Nationalencyklopedin (2006) finns i tre varianter: Historia, Omvärlden & Profiler. Även detta verk är till för att i lugn och ro sitta hemma och testa eller förbättra sin allmänbildning.

Även spelet Trivial Pursuit finns i bokform. Trivial Pursuit: den officiella trivial Pursuitboken från Guinnes och Informationsförlaget (1987) innehåller andra frågor än de som finns i spelen, men tanken och stilen på frågorna känns igen från spelet.

När du sedan gått igenom dessa böcker och kan alla svar finns det frågesporter på Internet. Tidskrifter som t.ex. Illustrerad vetenskap & Populär historia samt flera av våra större dagstidningar har kunskapstest i olika områden. Dessutom finns Vetgirig.nu, en sida med seriesystem, cuper m.m. i frågesport. Innehållet skapas och rättas av medlemmarna själva. För den kunskapstörstande har nog utbudet aldrig varit större.

/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar