måndag 14 november 2011

Tillsatser och kemikalier

Ett ämne som engagerar och intresserar många, det är mat. Och de senaste åren har intresset för vad som finns i maten blivit allt större. Medvetenheten om risker och problem med tillsatser och vad dessa innebär för våra kroppar, blir allt starkare. Ett par exempel på böcker är










Den hemlige kocken, av Mats-Eric Nilsson









Handbok för den kräsne konsumenten, av Tommy Svensson











E-nummerboken, av Orla Zinck



Vill du ha fler titlar att välja på, ger sökorden kemisk teknik livsmedel den här listan i bibliotekets katalog. En något mindre träfflista ger sökordet livsmedelstillsatser. Hos livsmedelsverket finns en underavdelning som heter Tillsatser i mat. Här kan du uppdaterad information om bl.a. sötningsmedel och färgämnen.

 Tillsatser finns inte bara i mat, utan även i olika hygienprodukter. Det kan man läsa om i böckerna










Badskumt, av Katarina Johansson











Lingon och läppstift, av Noora Shingler



En bredare syn på kemimalier i vår vardag finns att läsa i boken










Förgiftad, av Rick Smith



Och på onsdag, den 16/11, visas filmen Underkastelsen av Stefan Jarl på Kulturhuset Ängeln. Det är en film om de hundratals kemikalier som finns i oss, p.g.a. de kemikalier vi sedan andra världskriget spritt i vår miljö.

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar