tisdag 15 november 2011

New york, new york

För ett tag sedan kom jag hem från en resa till New York. Innan man ger sig ut och reser vill man ofta på olika sätt läsa på om sitt resmål på olika sätt. Det klassiska är en resehandbok. På biblioteket har vi gott om sådana till de flesta resmål. Titta in på avdelning N för Geografi eller kom in och fråga!

För alla surfplatteanvändare kan man numera även låna resehandböcker på den och ta med sig. Än så länge finns det bara ett fåtal, men utbudet av e-böcker ökar ständigt, och så även inom detta ämne. De här böckerna går även att läsa på dator om man skulle vilja testa, men det kan ju vara lite otympligare att ta med sig ut bland vindlande gator när man väl är på resmålet.Den bok som jag hade mest nytta av på min resa (den och en turistkarta jag tog i hotellreceptionen) var New York-boken av Martin Gelin och Eva Wisten. Det här är inte en traditionell guidebok. Det finns alltså ingen användbar karta i den. Det finns inte ens några bilder alls faktiskt. Eftersom de båda författarna båda bott i New York i tio år har de koll på sådant som man som vanlig dödlig turist oftast inte hittar själv och det var en hel del roliga små platser som jag upptäckte där som jag aldrig annars lär ha lyckats ta mig till, mysiga kaféer, trevliga små gallerier eller bara rätt gata att knalla nerför för att uppleva den riktiga "new york-känslan". Så planerar du en resa till New York inom kort. Kom in på biblioteket och låna denna bok!

/Linda

2 kommentarer:

  1. Och den är dessutom riktigt underhållande! Jag gillar hur de beskriver Lower East Side och hur de gamla rävarna protesterat mot stadsdelens glammifiering i 20, 30 år. Eller listan över de punkter som stämmer in på alla som flyttat till New York och gjort staden till sin i hopp om att "slå igenom" och bli känd. Inte alltför lockande läsning! Men rolig!

    SvaraRadera
  2. Mycket underhållande! Glömde också att nämna listan med New York-litteratur som jag gillade starkt!
    /Linda

    SvaraRadera