torsdag 17 november 2011

Handarbete i höstmörkret

Hösten har bjudit på ett fantastiskt vackert väder och lediga stunder har många passat på att vara ute i friska luften. Men nu när mörkret sänker sig så är det härligt att krypa upp i soffan med ett handarbete. Då skulle jag vilja rekommendera tre böcker som min kollega Laine Mägi har uppmärksammat mig på.
Boken Ull, garn och barn av Karin Neuschütz är en fin bok med massor av inspiration till handarbete som vuxna kan pyssla med på egen hand eller tillsammans med barn. Första avsnittet handlar om att spinna. Tydliga förklaringar i tecknade bilder och vackra fotografier visar bland annat hur man tvinnar en snodd med händerna och hur man gör en slända. Ett annat avsnitt beskriver olika typer av snoddar som man kan tillverka. Snoddarna kan användas som armband, på en nyckelring eller varför inte som bokmärke?

Boken Virka vackert av Tove Fevang innehåller utförliga virkbeskrivningar och underbara bilder på sjalar, plädar och mössor. Även praktiskt, användbara saker som disktrasor och korgar finns beskrivna i denna fina virkbok.

I Vantboken Solveigs vantar – vantar, mönster och inspiration av Solveig Larsson hittar du massor av vackra mönster och samtidigt berättar Solveig om vantstickande kvinnor och hur dessa har levt sina liv. Kvinnorna har inspirerats av naturen och av förbipasserande människor som stannat till i deras hem för att få mat och husrum under en resa.

 Lycka till med handarbetet! Kanske blir det en eller annan julklapp?

/Anna-Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar