fredag 11 november 2011

Angola idag


Idag firar Angola nationaldag. 1975 blev landet självständigt från Portugal efter ett 14 år långt krig. Landets tidiga histioria som självständig stat kom dock också att kantas av inbördeskrig. 1994 undertecknades ett fredsavtal men först 2002, när UNITA-ledaren Jonas Savimbi avlidit nåddes en verklig, hållbar fred mellan parterna. Landet har goda oljetillgångar och har gått från att vara ett land i kaos till en av världens snabbast växande ekonomier. Huvudstaden Luanda räknas numer som en av världens dyraste att leva i.

Författaren Pepetela (pseudonym för Artur Pestana dos Santos) har en bakgrund som gerillasoldat i befrielsekriget mot Portugal  och har skrivit ett flertal böcker som på olika sätt skildrar krig, politisk utveckling, och diverse människoöden. Hunden i Luanda (O cao e os Caluandas, 1985) kom på svenska 2005. Som titeln antyder utgör en hund "huvudperson" i denna roman som är en samhällssatir som beskriver huvudstaden efter självständigheten. Han visar upp byråkrati, stelbent politik och de samhällsförändringar som följer i självständighetens spår- allt skildrat med en absurd humor.
Bland hans andra böcker märks t.ex. Sköldpaddans historia (Parábola do cágado velho)(2000) som skildrar krigets vanvett.

Vill man läsa mer från Angola finns i vårt utbud Fem kulturer- ett språk: en lusofon antologi (2000) med texter från Angola, Brasilien, Mocambique, Kap Verde och Portugal; eller varför inte prova diktsamlingen I fikonträdets skugga: angolansk lyrik (2008)


/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar