måndag 7 november 2011

Fallet med den försvunna tjänsteflickan

Tro det eller ej, men jag läser inte bara engelska deckare. Ibland smyger det sig in en och annan deckarhistoria från andra delar av världen. Kanske inte så ofta, men ibland… För ett tag sedan stiftade jag till exempel bekantskap med herr Vish Puri, Indiens diskretaste och bäste privatdetektiv. I alla fall om han får säga det själv.


Mycket av arbetet Puri gör har att göra med att kontrollera och syna tilltänkta makar i sömmarna. Men Puris nyaste klient herr advokat Kasliwal, har allvarligare problem än så. Han har blivit anmäld till polisen som misstänkt för att ha skaffat undan en tjänsteflicka vid namn Mary. Nu vill polisen att Kasliwal ska få denna Mary att träda fram för att anklagelserna ska försvinna. Men Kasliwal har ingen aning om var hon är, eller ens VEM hon är, förutom att Mary under ett par månader arbetade i hans hem.

Både Puri och Kasliwal vet av erfarenhet hur korrupt det Indiska rättsväsendet är. Risken att Kasiwal fälls är hög, oavsett om han är skyldig eller inte. Det blir upp till Puri att hitta Mary och rentvå Kasliwals namn och rykte.

OK, författaren Tarquin Hall är britt, men han har till stora delar bott utomlands. Han har [hittills] skrivit två romaner om privatdetektiven Vish Puri och de utspelar sig i ett myllrande Delhi, långt från min svenska vardag. Herr Vish Puri är ganska odrägligt självgod emellanåt, men hans medhjälpare lättar upp stämningen och Fallet med den försvunna tjänsteflickan är av trivsamt pusseldeckarslag.

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar