tisdag 6 mars 2012

Webbskolan del 6

För två veckor sedan gick vi igenom hur man kan använda minneslistan för att komma ihåg titlar man vill läsa eller tipsa andra om. Det finns också andra sätt att berätta vad man tycker om böcker man har läst.

Nyligen läste jag boken Blodröd väg av Moira Young som jag tyckte mycket om. Jag tror att många andra också kan tycka om den och vill gärna berätta för andra hur bra den är.


Det jag gör då är att leta reda på den i bibliotekskatalogen och gå in på titelns detaljsida. Under grundinformationen om titeln finns 10 stjärnor. Om man klickar på någon av dessa (när man är inloggad med användarnamn) så sätter man motsvarande betyg på titeln i fråga. De senast betygsatta titlarna syns på webbens förstasida i vänsterspalten. Eftersom vi är ett antal bibliotek i Sverige som använder samma system för våra bibliotekswebbplatser så är det inte säkert att titlarna blivit betygsatta i Katrineholm utan det kan lika gärna vara i till exempel Trolhättan eller Tyresö.

Vill man skriva något om hur bra boken är så kan man skriva en recension. Det gör man genom att klicka på "Recensera" längst ner till höger på detaljsidan. Då får man upp en ruta där man fyller i vad man tyckte om boken och klickar sedan på skicka.

Din text skickas då till oss på biblioteket och vi godkänner den sedan för publicering. Vi godkänner recensioner varje vardag, så oftast behöver du inte vänta särskilt länge på att din text ska synas på sidan. Precis som med betygen så blir recensioner synliga på flera biblioteks webbplatser runtom i Sverige.

Om du i efterhand vill se alla titlar du betygsatt eller recenserat så kan du se dem genom att gå in på Mina sidor och Bidrag. Då ser du alla dessa titlar i en lista.

Som en bonus kan du dela både boktips i allmänhet och kanske särskilt böcker du har recenserat med dina Facebookvänner genom att klicka på Facebooksymbolen under bokens innehållsbeskrivning.



/Linda
p.s. Vill du läsa mer om Blodröd väg kan du göra det på Bubblan i bibblan. d.s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar