tisdag 27 mars 2012

Klassiker i digitalt format

Äldre boktitlar kan vara lite knepiga att få tag i, både på biblioteket och i bokhandeln. Men i dessa digitala tider finns det fler vägar att gå. Om du tittar på bibliotekets webbsida, finns det högst upp i den svarta menyraden en flik som heter ’Våra medier’. Om du väljer den och sedan ’E-medier’ i vänstra spalten på skärmen, får du upp en lista över de databaser du som låntagare i Katrineholm har tillgång till och tips på sådana som är gratis och öppna för alla. I denna lista finns tre stycken alldeles förträffliga litteraturlänkar; Litteraturbanken, Projekt Runeberg och Projekt Gutenberg.

På alla tre sidorna kan man se texten antingen scannad och i original format (med illustrationer etc) eller som en renskriven text.

(Foto av networkculture, CC)

Litteraturbanken är en svensk sida där man digitaliserar svenska litteratur och gör den tillgänglig för att läsa på skärmen eller ladda ner och skriva ut. All svensk litteratur finns inte här, men väldigt mycket. Till exempel Erik Johan Stagnelius efterlämnade manuskript.

Hos Projekt Runeberg är innehållet bredare och här hittar man litteratur från hela norden. Varför inte läsa Ibsens Ett dockhem på originalspråk i en faksimil samlingsutgåva från 1889-1902? Vill du inte läsa den på skärmen går det även att skriva ut texten i en PDF.

Böcker från hela världen finns hos Projekt Gutenberg. Du kan läsa dem direkt på skärmen eller ladda ner dem till din eboksläsare. Det finns över 38 000 böcker att välja bland, de flesta på engelska. Njut till exempel av Mark Twains Huckleberry Finn i en illustrerad upplaga från 1885.

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar