onsdag 7 mars 2012

Fogelstad

Imorgon den 8 mars är det internationella kvinnodagen och precis som Victoria berättade förra veckan, uppmärksammar vi detta på biblioteket. Det händer flera saker under eftermiddagen och kvällen (se hela programmet här), klockan 18.00 är det t.ex. stipendieutdelning av Kulturföreningen Fogelstad.

Föreningen bildades 1995 och bygger vidare på Kvinnliga Medborgarskolan på Fogelstad och Fogelstadsförbundets tankat och idéer. Du kanske inte vet vad Kvinnliga Medborgarskolan på Fogelstad var för något? Det var en skola som bildades 1925 och låg på Fogelstad gods, i Julita socken ca två mil norr om Katrineholm.


Visa större karta

Grundarna var bland annat Elisabeth Tamm, Honorine Hemelin, Ada Nilsson, Kerstin Hesselgren och Elin Wägner. De var alla politiskt och kulturellt engagerade och tyckte att det fanns ett behov av kvinnliga erfarenheter och insatser i samhället. Redan efter den första terminen bildade kursdeltagare Fogelstadsförbundet, vilket fanns fram till 1981.

Kvinnliga medborgarskolan upphörde 1954, och efter Fogelstadsförbundets upplösning föll skolan till stor del i glömska. Men 1995 bildades Kulturföreningen Fogelstad och de jobbar mycket aktivt med bygga vidare på arvet efter skolan. Man vill skapa ”tillfällen för framförallt kvinnor med olika bakgrund att mötas till samtal, erfarenhetsutbyte och fördjupning i angelägna människo- och samhällsfrågor”. Det finns också en utställning att besöka i det gamla mejeriet i Fogelstad.


Nu har du som besöker biblioteket en unik möjlighet att titta och läsa i Kulturföreningen Fogelstads egna boksamling. Den finns sedan i höstas i Sörmlandsrummet på stadsbiblioteket och innehåller dels verk av skolans grundare, lärare och elever, och dels material som rör skolans grundidéer.


/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar