onsdag 28 mars 2012

Digital kärlek

Jag slås ofta av hur mycket fint som kommit i och med internets intåg i våra liv. Människor visar sig verkligen från sin bästa sida på internet. Detta tycker jag är något som framhålls alldeles för sällan. Ofta handlar mediernas rapportering bara om allt negativt på internet. Visst är trista kommentarer, spam, hackerattacker och annat verklighet på nätet, men det positiva överväger ändå tusen gånger om.

Bild: Beauty ones again av FriedC på Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0
Vi hjälps åt på nätet, vi samarbetar, utbildar varandra, delar med oss och tipsar varandra. På twitter slänger någon ut en fråga eller ett problem som de behöver lösa. Genast får personen flera svar, förslag eller tips. Hur skulle sådana saker lösts förr? Det enorma mervärde som internet gett oss finns det få andra uppfinningar som kan jämföras sig med.

Förra veckan sändes Dokument Inifrån-dokumentären Du är googlad på SVT. Den berättade om hur viktigt det är med en digital närvaro idag. Hur man själv måste ta kontroll över hur man syns på nätet och vad som dyker upp när en ny arbetsgivare eller bara en ny bekantskap googlar en. Jag hoppas att de som såg dokumentären tog med sig just det budskapet ifrån den och inte bara minns de två personer som hade råkat illa ut på nätet.

Det finns otaliga exempel på fantastiska projekt som gång på gång visar på hur det hjälpsamma i människor tas fram och lyfts upp på internet som till exempel crowdculture, Creative Commons eller annonssidor som grannar.se och Volontärbyrån som för samman människor med olika behov. Säkert känner du till många fler.

Dessutom vill de digitalt delaktiga ha med alla de som ännu inte är det i sin gemenskap. Det märks tydligt på det enorma engagemang som finns i kampanjen Digidel 2013 runtom i landet. Det gäller under denna Get online week men minst lika mycket även under resten av året.

Avslutar med ett framträdande av den otroliga Virtual Choir där tusentals sångare från hela världen tillsammans skapar vacker körsång med hjälp av sina webbkameror och mikrofoner. Mycket tydligare blir nog inte internetsamarbete.




/Linda


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar