fredag 16 mars 2012

Christopher Polhems testamente

Ända sen jag råkade besöka Stjärnsund och Polhemsmuseet i Dalarna för nästan 30 år sedan har jag då och då tänkt på Christopher Polhem och hans uppfinningar. Så himla smart han var, en slags tidig Uppfinnar-Jocke. Nu har det kommit en väldigt intressant och rikt illustrerad bok om honom som heter:

Christopher Polhems testamente : berättelsen om ingenjören, entreprenören och pedagogen som ville förändra Sverige av Michael H. Lindgren.


Jag måste bara citera ett utdrag ur det respass som Karl XI utfärdade till honom när han skulle resa utomlands:

Vi Karl, med Guds nåde, Sveriges, Götes och Wendes konung, Storfurste av Finland, Härskare över Scandia, Estland och Livland, Karelen, Bremen […] göra känt och veterligt att att Vår undersåte Christopher Polhammar som studerar de goda konsterna, särskilt de som visa föremål av metall, har bestämt sig att för att besöka utrikes länder. Vi vädja alltså till varje nation, som han kommer att besöka: till de högsta Styresmännen, Konungar, Furstar, fria Republiker, Stater, Provinser och Städer, Styresmän, Militära Ledare likväl som Marina Befälhavare att möta honom med respekt vänskap, välvilja och mildhet…”

/Laine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar