torsdag 8 mars 2012

Aino Trosell

Idag är det den 8 mars och internationella kvinnodagen. Klockan 12 startar programmet på biblioteket och dagens sista programpunkt är ett författarbesök av Aino Trosell, som kommer att prata och berätta om sin bok Hjärtblad.

(Foto: Robert Lundgren)


Aino Trosell föddes i 1949 i Malugn men flyttade som tonåring till Göteborg. Hon kombinerade arbete och studier, och är både utbildad socialsekreterare och svetsare. Författardebuten skedde 1978 med boken Socialsvängen och sedan 1985 har Trosell varit författare på heltid. Hon har hunnit ge ut 15 romaner och även skrivit drama, kåserier och noveller.

Trosell sågs som en ny modern arbetarförfattare och hennes tidigare romaner har arbetet som tema och är självbiografiska (t.ex Hjärtstocken och Facklorna). 1999 prövade författaren deckargenren (Ytspänning) och året efter kom den första deckarboken av än så länge fyra med huvudpersonen Siv Dahlin.

Aino Trosell skriver om starka kvinnor med levnadsöden som berör. Boken Hjärtblad som Trosell pratar om ikväll, handlar om Hulda som är en brådmogen tonåring i svältens och nödens Malung under tidigt 1870-tal. Efter konfirmationen beger hon sig ut på vandring, som så många andra av Dalarnas kvinnor. I Stockholm får Hulda tjänst på bakgården hos en burgen familj. Men hon vill vidare och bryter än en gång upp när kärleken sviker.

Välkommen till Katrineholms stadsbibliotek kl 19.10 ikväll!

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar