onsdag 21 mars 2012

Väder

Man brukar ju tala om aprilväder, men jag tycker marsvädret är lika opålitligt! Regn, snö och hagel, allt på samma dag. Soligt, men isande kalla vindar och på tal om vindar, vad det blåste i måndags. Dammolnen låg tjocka över centrum, allt som fattades var sådana där torra rullande växtknyten [tumbleweeds]. Och igår var det fuktigt och disigt.

Hur ska man veta vad det blir för väder imorgon? Ett sätt är att titta på SMHIs väderkartor, ett annat är att titta i böcker om hur man spår väder och tolkar olika tecken. Vi har ett par stycken sådana här på biblioteket, till exempel dessa:


Här kan du läsa i En lijten book som kallas bondepractica eller vädher-book om mars månad att

"Om S:t Bengts dag (21/3) är våt, så blir våren våt. Är han blåsande eller torr så varder ock våren torr. Om det varder mycket dimma i denna månad betyder det ett regnrikt år. Så mycket dagg som faller i denna månaden så mycken rimfrost skall komma efter påska. Om Vårfrudagen, den 25 martii, är rätt klar om morgonen och litet inpå dagen, betyder det ett gott år."

 I boken Att spå väder året runt efter gamla märken och tecken, kan du få fler tecken dag till dag att förhålla dig till. Det blir vackert väder när till exempel
- solen vid sin nedgång är röd och klar och horisonten molnfri
- skorstensröken stiger rakt upp
- svinen stiger tidigt upp 
- gräshopporna hörs.

Däremot blir det dåligt väder när till exempel
- fötterna kliar
-  regnbågen syns i klart väder
- fiskarna simmar nära vattenytan
- molnen är dubbla och av olika färg

Nu borde livet bli enklare, eller??

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar