fredag 9 mars 2012

En Whedonsk värld?

Igår var det alltså internationella kvinnodagen. “Varför behöver kvinnor en egen dag” brukar skeptiker ofta kläcka ur sig i tid och otid. Det behöver vi ju inte heller om det vore så att resterande av årets dagar faktiskt var lika mycket kvinnornas som männens.

Personen som för mig bäst illustrerar varför den här dagen behövs är en av mina favoritpersoner (av de som jag inte alls känner), nämligen Joss Whedon. Talet han håller i filmen nedan har jag sett många gånger, men jag tycker ändå att det är bland de bästa tal som hållits på ämnet och jag blir lika påverkad av det varje gång.



Detta var Whedons tacktal när han tog emot utmärkelsen Equality Now Award 2006 vid tillställningen On the Road to Equality: Honoring Men on the Front Lines. Equality Now är en organisation som verkar för skydd och främjande av de mänskliga rättigheterna för kvinnor och flickor runt om i världen. Gruppen arbetar internationellt för medvetenhet om och för att ge stöd till lokala gräsrotsgrupper som arbetar för att ta upp frågor som våldtäkt, våld i hemmet, reproduktiva rättigheter, handel med kvinnor, kvinnlig könsstympning, och lika tillgång för kvinnor till ekonomiska möjligheter och politiskt deltagande.

Joss Whedon ligger bakom en rad filmer och tv-serier såsom Firefly, Dollhouse och är också skaparen av min absoluta favorittvserie Buffy the vampire slayer, eller Buffy och vampyrerna som serien heter på svenska.

Det Whedon syftar på i sitt tal är det som vi fans sedan länge kommit att förvänta oss av hans skapelser nämligen karaktärer som är människor först och kön i andra hand. Jag tycker att Beroende av böcker utrycker Whedons kvinnosyn så som den uttrycks i hans skapelser väldigt bra när hon beskriver kvinnokaraktärerna i tv-serien Firefly:
 “Det är en ickefråga och förmodligen precis den attityd som behövs istället för denna nervösa försäkran som annars ofta förekommer i serier och filmer: hur man ständigt känner att man måste påpeka att alla är lika värda istället för att gestalta det. [...] Just den här implementeringen av feministiska tankar, utan att någon av karaktärerna ens uttalar f-ordet, är riktigt snygg. Men skulle man fråga dem, både de manliga och kvinnliga karaktärerna i serien, om feministiska uppfattningar så skulle de förmodligen skratta åt en, för det finns inte i deras begreppsvärld.“

Här pratar Whedon mer om varför han jobbar med Equality Now:



Om vi levde i en värld som såg ut som de Whedon har skapat så skulle det inte behövas någon kvinnodag. Samtidigt skulle vi få leva med att dela världen med vampyrer, demoner och rymdcowboys. Bring it on, säger jag!

/Linda

ps. Bloggvärlden älskar Joss Whedon. I höstas hölls bland annat en Whedonhelg där många bloggare bidrog med sina Whedoninlägg ds.

ps2. Under hela dygnet igår genomfördes en bloggstafett om Internationella Kvinnodagen där 50 bloggare medverkade. Läs mer hos Enligt O. ds.

4 kommentarer:

  1. Åh så kul att läsa om Whedon på en Katrineholmssida! Hurra. Och mycket bra tolkning av honom.

    SvaraRadera
  2. Roligt att du tycker det! Whedon kan inte nog hyllas! :)
    /Linda

    SvaraRadera
  3. Oh, tack för länkning och citat! :-)

    Joss Whedon är ett jättebra val att skriva om på Internationella kvinnodagen. Finns få som är så passande faktiskt.

    SvaraRadera