fredag 30 mars 2012

Stänga av


Den digitala världen är nog bra, men ibland måste man låta tekniken vila, trycka på datorns avstängningsknapp och göra något helt annat. Samtidigt sparar man energi, låter jordens energianvändning minska och lättar lite på det tryck som finns på miljön. Just en sådan kampanj kom till stånd i Australien 31 mars 2007. Mellan 19:30 & 20:30 släcktes Sydney ner då invånare och företag släckte belysning, datorer och annan elektronik. Nedsläckningen gjordes på initiativ av Världsnaturfonden, en miljölobbygrupp och the Sydney Morning Herald (dagstidning). Sedan dess har Earth hour spritt sig till resten av världen och genomförs nu årligen i slutet av mars. I morgon (31 mars) är det dags för årets upplaga. 20:30-21:30
deltar bl.a 2/3 av Sveriges kommuner i kampanjen att släcka ner och låta världen "vila" under en timma.
     Det ska dock sägas att det förekommit en viss kritik mot "jordtimman". Vissa menar att detta är alldeles för lite och inte gör någonting mot planetens överkonsumtion av energi. Men Världsnaturfondens svar på det är att timman handlar om mer och till stor del ska ses symbolisk; att det viktiga är att visa på problemen snarare än att tro att en timmes nedsläckning om året får djupgående effekter.

Här ska också nämnas Jordens dag- något som tillkom långt innan Internets genombrott. Sedan 1970 har den firats 22 april och Earth Day Network vill sätta fokus på miljöproblem i allmänhet- inte bara energianvändning.
    På Internet förekommer ibland kampanjer för skydd av olika miljöer, arter m.m. Något som ofta ses är upprop mot skogsavverkning. En svensk sådan är uppropet: Skydda Sveriges gammelskog som vill bevara de få ursprungliga skogar vi har kvar i landet

/Krister


2 kommentarer:

  1. Min familj kommer över på en bit mat ikväll, planerar att sätta fram ljuslyktor under den timman (och förmodligen ännu längre tid). :-) Inte behöver man el för att dricka vin och äta godis.

    SvaraRadera
  2. Det låter ju jättemysigt! Finns ju faktiskt en hel del man kan roa sig med utan el. /Linda

    SvaraRadera