fredag 30 september 2011

Fint och dystert i filmen Mary & Max

Häromdagen ramlade jag över den animerade filmen Mary & Max (2009) här på biblioteket. Den visade sig vara sorglig och söt, rolig och dyster, egensinnig och alldeles medryckande. 

Mary & Max handlar om australienska åttaåriga Mary Daisy Dinkle som börjar brevväxla med den medelålders Max Jerry Horowitz i New York. Max lider av aspergers syndrom som gör att han har svårt att förstå och tolka sin omvärld. Varken Max eller Mary har egentligen några vänner men de finner varandra och och en stark vänskap växer fram. Philip Seymour Hoffman är förresten alldeles utmärkt i rollen som röst åt Max.


Det är en fascinerande berättelse om människor, utanförskap och storstadshets. Men det är också ett skickligt sätt att illustrera vad det innebär att leva med aspergers. Och att vänskap ändå är störst av allt. Alldeles makalöst helt enkelt. Skratten och tårarna turades om filmen igenom. Mary & Max bygger dessutom på en sann historia.Vill du också träda in i och låt dig förundras av leranimerade Max och Marys värld? Låna filmen Mary & Max!

/Victoria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar