onsdag 14 september 2011

Mysteriet på Père Lachaise

Denise är hembiträde åt Madame Odette de Valaois, vars make nyligen dött i främmande land. Efter det har Madame de Valaois till Denises förfäran allt mer börjat hänge sig åt medier och spiritism. Droppen kommer dock när hon följer med sin matmor till familjen de Valaois' gravkapell på kyrkogården och Madamde de Valaois försvinner.

Skrämd och orolig tar sig Denise tillbaka till lägenheten, men Madmade är inte där heller. Efter en skrämmande natt i den tomma lägenheten bestämmer sig Denise för att leta upp Madames före detta älskare, bokhandlaren Victor Legris och fråga honom till råds.

Victor Legris är dock inte särskilt intresserad a Denises historia. Hur Madame de Valaois betett sig efter makens död och hur hon kvällen innan försvunnit på kyrkogården, tror inte Victor mycket på. Alla vet ju hur hysteriska kvinnor kan bli! Istället funderar han på sin nya älskarinna, konstnärinnan Tasja. Efter ett par dagar har dock Madame de Valaois fortfarande inte dykt upp och någonstans i bakhuvud börjar Victor känna sig lite orolig. Men att något verkligen är fel, det tror han inte förrän Denise också försvinner. Kan det verkligen ligga något i det hon berättade för honom?

Jag är ingen brinnande förkämpe för feminismen, men jag måste erkänna att efter två kapitel var jag redo att slänga ut Mysteriet på Père Lachaise av Claude Izner genom fönstret. Det var fruktansvärt irriterande att läsa om karaktärer som hade en sådan nedlåtande och överlägsen inställning till kvinnor. Det stämmer säkert med tidsepoken berättelsen utspelar sig i (slutet av 1800-talet), men det gjorde definitivt inte berättelsen någon tjänst (som faktiskt är en hyfsad pusseldeckare).

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar