tisdag 13 september 2011

Dela läsupplevelserna i en bokcirkel

Nu är det höstiga vindar, hällregn och höstlöv i antågande. Det får mig att tänka att det är dags att kicka igång eller haka på en läsecirkel.

Och det finns många vägar att gå för att bli en bokcirkeldeltagare. På bokcirklar.se kan alla som vill bokprata eller cirkelchatta i en virtuell bokcirkel. På Facebook finns exempelvis en hitta-bokcirkel-sida där du antingen kan hitta en bokcirkel eller hitta cirklare till din egen grupp. Ett annat sätt är att helt enkelt starta upp en egen med vänner och bekanta eller sätta upp en annons på ett lämpligt ställe.

Sedan gäller det förstås att komma överens om vad som ska läsas. Jag tycker att novellsamlingar är en bra utgångspunkt eftersom noveller har ett bra format för bokcirkelverksamhet. Ett förslag är att alla i cirkeln väljer varsin novell, och sedan läses lika många noveller som antalet personer i gruppen.


Bokförlaget Tranans berättar-serie är ett hett tips från mig! Det är novellantologier som presenterar texter från ett visst land. Det är väldigt intressant att diskutera röda trådar, skillnader och likheter, berättarstil och dominerande ämnesval från ett specifikt område. Samtidigt är det ett mycket bra sätt att bekanta sig med litteratur från alla världens hörn.

Själv fastnade jag väldigt mycket för Egypten berättar. Du kanske får en annan favorit? Och det är vad som är det roliga i en cirkel; det finns mycket utrymme att diskutera och förklara sin läsupplevelse utan att behöva vara överens. Det är kul att dela läsupplevelser med varandra!

/Victoria

5 kommentarer:

 1. Mycket bra. Jag försöker sälja in de här antologierna när folk ska resa till ett visst land. Klart det är bra att bläddra i reseguider också, men att läsa in sig genom en färdigsamlad novellmix, det är ju klockrent!

  SvaraRadera
 2. Det är ju en riktigt bra idé att läsa dessa inför en resa! Det hade jag inte alls tänkt på. Tur att det så ofta kommer nya antologier - och därmed fler länder! Bara i år har ju både Brasilien berättar och Kurdistan berättar dykt upp. /Victoria

  SvaraRadera
 3. Aha, Kurdistan! Den saknas på min bibbla. Ska åtgärdas.

  SvaraRadera
 4. Tips!:
  http://www.ebfa.se/upload/ett%20satt%20att%20tala.pdf

  Caroline

  SvaraRadera
 5. Ibland kan det ju behövas lite hjälp på traven för att kunna få ut det mesta av ett boksamtal. Så tack för ditt tips om hur vi kan tala om böcker i en läsecirkel!

  /Victoria

  SvaraRadera