torsdag 1 september 2011

50 minusgrader och ensam i isbjörnarnas rike


Vad får en människa att ge sig ut i isande kyla, över stora områden av skruvis, med risk för att möta hungriga isbjörnar?
Äventyret, den kroppsliga och mentala utmaningen och naturens skönhet. Det sistnämnda återkommer Ola Skinnarmo ofta till i sin bok Kampen mot Nordpolen. Här beskrivs isens skiftningar från vitaste vitt till olika blåa nyanser och till svartaste svart. Ola Skinnarmo berättar om hur isen formas i olika skepnader beroende på hur vädret förändras. Det är vackra beskrivningar och man känner hans kärlek till de isande vidderna i polartrakten.
Ola Skinnarmo nådde Nordpolen fredagen 14 april år 2000. Ensam på skidor.
Boken Kampen mot Nordpolen är en helt fantastisk beskrivning över äventyret. Den är välskriven och lättläst. Samtidigt får man veta hur andra äventyrare är ute på isen för att nå Nordpolen vid ungefär samma tidpunkt och det är intressant att notera hur utrustning och väderförhållanden påverkar utgången.
Från början var inte Ola Skinnarmo ensam på sin färd. Han hade sällskap av Göran Kropp. Strax innan de nått halvvägs var Göran tvungen att bryta på grund av en förfrusen tumme. Förfrysningen hade bland annat uppstått i samband med att Göran var tvungen att hålla i ett vapen under en isbjörnsattack. Ola beslutar sig för att fortsätta expeditionen. Ensam. I kylan. Med risk för att möta fler isbjörnar.
/Anna-Karin

HUR MODIG ÄR DU? Testa dig själv på temabloggen och ha chansen att vinna "Into the wild" som dvd och "Ninas resa" som pocketbok.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar