fredag 2 september 2011

Lena Einhorn på besök

I Katrineholms konsthall pågår för närvarande utställningen Himmlers massör om Felix Kersten och hans roll under andra världskriget. Med anledning av denna hade höstens första litterära kafé på Kulturhuset Ängeln besök av författaren och regissören Lena Einhorn som talade med utgångspunkt i sin En handelsresande i liv (som finns både som film och bok). Hon berättade bland annat om den judiske flyktingen Gilel Storch och mer om Felix Kersten samt om inofficiella förhandlingar och om agerande från svenska håll under Förintelsen. 


I boken Ninas resa - en överlevnadsberättelse som utspelar sig i Polen under andra världskriget berättar Lena Einhorn berättelsen om sin mamma. Nina var en av få överlevande från Warszawas getto som var det största judiska gettot som skapades av nazisterna. Det börjar med en mycket ung flicka vars uppväxt kommer att präglas av att växa upp under andra världskriget och Förintelsen. Tiden innan kriget, kampen i gettot, flykten och livet som gömd skildras mycket personligt.

Både Lena Einhorn själv och hennes mammas röst kommer i berättelsen till uttryck i fin växelverkan med varandra. Nuet mamman lever i drabbas hela tiden av att någon redan vet hur det har gått. Ibland blir det nästan poetiskt. Ninas resa belönades med Augustpriset 2005.

/Victoria


HUR MODIG ÄR DU? Testa dig själv på temabloggen och tipsa dina vänner på Facebook!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar