Fredagen den 13 oktober 1972 störtade Uruguayan Air Force 571. Vid tidpunkten för haveriet befann sig planet ovanför Anderna och därmed störtade det rakt ner i bergskedjan.
Fernando Parrado, en av de överlevande, har skrivit en bok med titeln Miraklet i Anderna som utkom 2006. Här berättar han dels om hur olyckan gick till men även om kampen för överlevnad under de 72 dagar då han och hans kamrater utsätts för hårda umbäranden såsom extrem kyla, laviner och svår hunger.
Det har även gjorts en film om händelsen - Alive - som baseras på boken Vi lever : dramat i Anderna av Piers Paul Read.
Det här är en mycket gripande berättelse om det obegripliga att faktiskt överleva en flygplansolycka i extrem terräng. Men det handlar även om mod. Av 45 personer ombord flygplanet överlevde 16 stycken. Maten ombord på planet tog snart slut så för att överleva fattade gruppen ett mycket svårt beslut - att äta köttet från de omkomna medresenärerna.
Slutligen, deras sista hopp om räddning, sände man iväg tre kamrater för att hämta hjälp. Det var en vandring på över två mil, över berg som var 4 800 meter höga. Utan syrgas, utan ordentlig utrustning och utan tillräckligt skydd mot kylan vandrade de tre kamraterna iväg i hopp om att finna hjälp.
/Anna-Karin
HUR MODIG ÄR DU? Testa dig själv på temabloggen och tipsa dina vänner på Facebook!
Jag har sett filmen Alive och det är en av de bästa, hemskaste filmer jag sett. Orkar man verkligen läsa boken?
SvaraRaderaJa, det tror jag men det är väldigt individuellt hur man reagerar på den här typen av extrema berättelser som dessutom är självbiografiska. Böcker kan beröra en på ett mycket kraftfullt sätt. Däremot ska man inte pressa sig för hårt. Man måste tillåta sig att lägga undan en bok om man inte orkar läsa den. Kanske man kan återuppta läsningen vid en senare tidpunkt i livet?
SvaraRadera/Anna-Karin