måndag 2 maj 2011

Välkommen till våra temaveckor

Denna vecka och nästa vecka har vi ett gemensamt tema här på Blandad konfekt, barnbloggen Bubblan i bibblan och vår facebook sida. Temat är ’Hedersvåld och hatbrott’. Under perioden 7 maj till 10 juni kommer det att finnas en utställning i konsthallen på Kulturhuset Ängeln som heter ”Hedersvåld – en fråga för dom andra?” och den 11 maj spelas teaterföreställningen ”No tears for queers” på Safiren i Katrineholm. I anslutning till teaterföreställning kommer det även att bli ett panelsamtal, "Våld i nära relationer", i Hörnet på Kulturhuset Ängeln klockan 18.00.


I Nationalencyklopedin kan man läsa att hedersvåld är ”förtryck och våld mot en person som någon anser gör saker eller lever på ett sätt som påverkar släktens eller gruppens heder” och hatbrott är ”en vardaglig samlingsbenämning på rasistiska, främlingsfientliga och homofobiska brott. Kännetecknande för hatbrott är att de utgör angrepp på mänskliga rättigheter och strider mot grundläggande värderingar om alla människors lika värde”.

Vi människor lever i olika kulturer och samhällen. När dessa möts och ska samsas, kan det uppstå både krockar och friktioner. Vi människor är alla olika, men vi har alla samma värde. Tyvärr verkar inte alla kunna acceptera dessa två enkla och grundläggande hörnstenar. Problemen finns i oroväckande hög grad i vårt samhälle, och det är viktigt att inte svepa dem under mattan och låtsas att de inte finns.

Därför vill vi på biblioteket passa på att under de kommande två veckorna punktbelysa litteratur och film som berör dessa två ämnen. Vi hoppas att du som läser vår facebook sida och våra bloggar berörs och börjar fundera.

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar