tisdag 3 maj 2011

Hatbrott på film

I en av 2000-talets starkaste filmer är Thatchers England  skådeplats för en välgjord skildring av uppväxten i början av 80-talet. I den kuststad där This is England (2006) utspelar sig är arbetslöshet, våld och rasism vanliga inslag. Huvudpersonen Shaun blir kompis med en grupp vänliga skinheads och livet leker under en period. En kväll dyker Combo upp, nyligen utsläppt från fängelset. Combo är bitter, farlig, oberäknelig och starkt rasistisk. Han skyller misären och arbetslösheten på de pakistanska invandrarna. Gruppen splittras och några (bl.a. Shaun) stöder Combos åsikter och följer honom i hans jakt på att hota, och förstöra för pakistanier. Men ett dåd sker som kommer att ändra Shauns inställning totalt...
 
Jag har i ett tidigare blogginlägg tagit upp Skuggor över södern (To kill a mockingbird, 1962) som tar upp rasmotsättningar ur en lite annan vinkel. Här är det samhället som är rasistiskt och vill döma en helt oskyldig man för ett brott. Hans enda "fel" är att han är färgad. När Gregory Pecks rollfigur tar på sig att försvara den anklagade drabbas han av diverse obehag och får se hur djupt rotat rashatet ligger i det amerikanska samhället.

Den stora lögnen (Imitation of life, 1959) var en av Lana Turners bästa filmer. Sarah Jane växer upp med sin mor, en svart kvinna. Emedan fadern var vit har hon fått hans hudfärg. Hon gör allt för att dölja sitt ursprung, men råkar ut för obehagliga händelser när sanningen uppdagas för andra.
     Även filmen Malcolm X (1992) bör nämnas i sammanhanget. Denzel Washington gestaltar mycket bra Malcolm X (eller Malcolm Little som han egenttligen hette) i denna biografi. Malcolm X var ledare för en radikal falang i organisationen Nation of Islam och var en av de mest kända medborgarrättskämparna.Han blev brutalt mördad i New York 1965

Boys don't cry från 1999 tar också upp hatbrott- men här handlar det inte om rasmotsättningar utan homofobi. Brandon Teena är en egenltigen flicka som vill leva som en pojke. hennes riktiga namn är Teena Brandon. Hon är utfryst av sin familj och har hamnat i klammeri med rättvisan. Hon får utstå rasistiska glåpord och blir även jagad av en hotfull grupp män. Problemen blir ännu större när förälskelse kommer in i bilden och en konflikt mellan förhållandet och försök att dölja sin identitet uppstår.
    Efter att ha missat att dyka upp i domstolen på utsatt tid blir hon efterlyst och hamnar i kvinnosektionen av
fängelset i Falls city. Allt avslöjas och personer som tidigare varit vänner blir bittra fiender som i sitt hat mot lesbiska kan gå mycket långt, även begå hemska brott.

/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar