måndag 9 maj 2011

No tears for queers


Vad hos en homosexuell man är det som provocerar en heterosexuell man så till den grad att han tar sig för att mörda? Det är grundfrågeställningen i “No tears for queers”, en reportagebok där läsaren får följa brottsutredningarna av tre olika mord på homosexuella män. Det är Matthew i Laramie, USA, Johan i Katrineholm och Josef i Göteborg.

Författaren Johan Hilton rullar omsorgsfullt upp respektive historia, sedd ur många olika perspektiv. Han intervjuar gamla vänner till både offer och mördare, RFSL-förespråkare, forskare, lokala politiker, polischefer och utredare. Hiltons berättargrepp synliggör offer och gärningsmän på ett humant sätt med resultatet att det aldrig blir själva brotten som definierar någon av dem. Trots reportageformen (eller kanske tack vare) lyckas Hilton undvika att skildra både brottsoffer och mördare på ett stereotypt vis, som så ofta är fallet. Det gör också att det går att acceptera att det finns på ytan helt normala män med flickvän, barn och trevliga kompisar, som mördar. För det är så verkligheten ser ut.

Tvärtom försöker författaren konsekvent att analysera sådant som kan tänkas ha påverkat den händelseutveckling som till slut fått ett så tragiskt slut. Som läsare får man en god inblick i vilka samhälleliga faktorer som påverkar hur vi människor tänker och beter oss. Mordet på Johan i Katrineholm begås av en ganska vilsen ung man som hamnat snett i livet bland annat på grund av arbetslöshet. Han har vuxit upp med alkoholiserade föräldrar får vi veta. I likhet med Matthews bägge mördare i USA. Att återberätta de tre historierna i en större kontext gör både att boken blir mer intressant och givande, och att det som egentligen är obegripligt faktiskt blir begripligt. Det är också en förutsättning för att Hilton ska kunna försöka sig på att svara på sin egen frågeställning. Den om bilden av mannen och vad som definierar våra könsroller. Vad som kan få en man att ta livet av en annan man, därför att han har en annan sexuell läggning.

På onsdag (11/5) spelas teaterföreställningen ”No tears for queers” på Safiren i Katrineholm kl. 13.

I det här klippet kan du se Johan Hilton berättar om boken och pjäsen ”No tears for queers” i TV4 Morgon.

/Jenny

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar