torsdag 5 maj 2011

Stjärnlösa nätter

När Arkan Asaad var 19 år tvingades han gifta sig med sin kusin. Nu är han 30 år och har skrivit en roman som delvis bygger på hans egna erfarenheter för 11 år sedan.

Då man hör ordet tvångsgifte så tänker man ofta på flickor som gifts bort mot sin vilja, men det Asaad vill göra oss medvetna om med sin roman är att männen i giftermålen i många fall inte heller vill gifta sig, utan gör det efter påtryckningar från sin familj.

I en intervju i Dagens Nyheter berättar Asaad att tvångsgifte och hedersrelaterat våld förekommer oftare i Europa än i Mellanöstern. Han tror att de som tvingats fly från sina länder känner att de har förlorat sin kultur och förlorat sig själva. De är rädda för att förlora sina barn också.

Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter berättar historien om Amàr som precis kommit hem till Sverige efter att ha arbetat som lägerledare i USA i ett år. Han är en stark och självständig ung man som drömmer om att bli rik och berömd. Hans far tar med honom på en resa till släkten i irakiska Kurdistan och den resan förändrar Amàrs liv totalt. När han tillbringat en tid med sin släkt i Irak inser han att hans far och resten av släkten vill att han ska gifta sig med sin vackra kusin, Amina. När Amàr vägrar blir han utfryst av släkten. Ingen pratar med honom och han får inte ens någon mat. Efter en tid blir påtryckningarna och kraven för mycket för Amàr och han gifter sig med kusinen. Efter bröllopet åker Amina till Damaskus, där det finns en svensk ambassad och väntar på Amàr som åker hem till Sverige med uppdrag att skaffa uppehållstillstånd och kunna hämta hem Amina till Sverige.

Amàrs känsloliv efter allt detta är såklart förvirrat, upprört och uppgivet, men mitt i allt detta blir han ändå kär, vilket ytterligare komplicerar situationen.

Stjärnlösa nätter är en viktig bok. Den ger oss inblick i en värld som är främmande för de flesta av oss. Som Marie skrev i måndags är tvångsgifte ett ämne som vi inte bara kan blunda för och sopa under mattan. Att så många som möjligt är medvetna om det är det första steget till förändring!

Läs mer om Arkan Asaad och hans bok på hans hemsida eller Facebook-sida!

p.s. För dig som vill diskutera eller bara veta mer så kan jag redan nu tipsa om att Arkan Asaad kommer till Katrineholm i höst. Den 24 november är en författarkafé med honom på Kulturhuset Ängeln klockan 19.00.

/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar