fredag 13 maj 2011

Regndroppe


Under två veckors tid har vi tagit upp väldigt allvarsamma ämnen och idag tänkte jag rekommendera en skönlitterär bok som fortsätter i samma anda.

Den heter En droppe regn i Paradiset och är skriven av Víctor Rojas, en författare som flydde från Colombia till Sverige i början av 1980-talet. Det här är en engagerande och mycket läsvärd bok som berör hedersrelaterat våld från mer än ett perspektiv. Vi får även ta del av hur man arbetar inom socialtjänsten, kriminalvården och rättsväsendet i dagens Sverige.

Under romanens gång så sammanvävs två parallella historier, där den ena handlar om en familj med fyra barn som flytt från Syrien till en mellansvensk stad. Den yngsta dottern i familjen växer upp med en blandning av seder och traditioner från både Sverige och Syrien och detta orsakar en kluvenhet hos henne som i sin tur skapar konflikter i familjen. Fadern blir frustrerad av situationen och när en handläggare inom socialtjänsten bli kontaktad av en tjej som storgråter i andra änden av telefonen så sker allt i ett hastigt händelseförlopp.

I den andra historien är det Mikael vi får följa genom en del av hans livshistoria, han är frivårdsinspektör och lycklig gift sedan några år tillbaka med en kvinnlig polis, då han plötsligt blir störtförälskad i en annan man som han omöjligt kan sluta tänka på och efter ett tag skiljer han sig och flyttar istället ihop med mannen han träffat. Redan innan de inleder ett förhållande berättar den andre mannen för Mikael att han är smittad med HIV.


Absolut läsvärd!!

Visst kan man hitta boken hos oss./Anette

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar