onsdag 29 februari 2012

Musikpepp inför internationella kvinnodagen 2012

Enligt en gammal tradition sägs det att det bara var på skottdagen som en kvinna fick fria till en man. Jag struntar i sådana fåniga traditioner och peppar för nästa veckas firande av internationella kvinnodagen istället. Den firas bäst genom att vi tillsammans fokuserar på kampen för lika rättigheter och ett mera jämställt samhälle.






Kom och fira Internationella kvinnodagen 2012 på Kulturhuset Ängeln nästa torsdag. Det blir mässa, författarbesök av Aino Trosell, körsång, stipendieutdelningar och mycket annat. Kom!

/Victoria

måndag 27 februari 2012

Sju jävligt långa dagar

Böcker med dysfunktionella familjer och/eller syskonrelationer är fascinerande att läsa. Jag vet inte om det är 'kan-inte-titta-bort-från-den-kommande-kraschen'-faktorn eller 'tack-och-lov-att-det-inte-är-min-familj'-faktorn, men jag brukar gilla dessa böcker. Tidigare i år läste jag just en sån, Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper.

Bokens huvudperson är Judd och när boken börjar är det drygt två månader sedan hans liv sprack i tusen bitar. Då, för två månader sedan, kom han hem tidigare från jobber för att överraska sin fru Jen på hennes födelsedag och hittade henne till sängs med sin chef...

Sedan dess bor Judd i en möblerad sunkig källare, där han äter hämtmat och stirrar i taket. Så kommer nästa slag, hans pappa dör. Inte oväntat utan efter en utdragen cancerkamp, men pappans sista önskan tar Judd och hans tre syskon på sängen: pappa vill att de ska sitta shiva i sju dagar. Hur ska de klara att umgås nästan dygnet runt i sju dagar? Visst älskar Judd sina syskon och sin mamma, men de driver också varandra till vansinne.

Under de komamnde sju dagarna kommer gamla bråk och oförätter upp till ytan, men en ny förståelse för varandra formas också.

/Marie

[Kanske borde jag höja ett varningens finger för språket? Om man har svårt för svordomar och ganska grovt talspråk, kan det bli ganksa svårt att ta till sig den här historien, som faktiskt är riktigt bra.]

fredag 24 februari 2012

Färskingar


Vi avlsuter veckan med att axplock nyinköpta titlar från januari:










På flykt från ett sorgebud, av David Grossman










Snusk, av Alan Bennett











Genusperspektiv på vård och omvårdnad, av Helén Strömberg











Projekt lycka, av Gretchen Rubin











Tigern i Galina, av Téa Obreht











Jag börjad gå en söndag, av Helen Rydberg











Sex nyanser av Gud, av Leif Carlsson











Beroendemedicin











Jerusalem











Vår man i Shanghai, av Åsa Lantz


/Marie

torsdag 23 februari 2012

Webbskolan del 5

På vår webbplats kan man självklart göra allt det där klassiska som man vill kunna göra på en bibliotekswebbplats. Om du loggar in med ditt lånekortnummer eller personnummer och din pinkod (samma som du använder när du lånar i utlåningsautomaterna på biblioteket) så kan du se dina lån och låna om, se dina reservationer och reservera nya böcker. Men det finns också några små godbitar som man behöver skapa sig ett användarnamn för att kunna göra.


Det första jag vill tipsa om är minneslistan. Den är mycket användbar. Säg att du till exempel har blivit intresserad av stickning. Här på biblioteket finns ett stort antal böcker om ämnet och det blir svårt att hinna titta igenom alla på 28 dagars lånetid. Däremot vill du kanske spara några titlar för framtida bruk. Vid varje titel i träfflistan finns knappen “ Lägg i minneslista”. Om du klickar på den så sparas respektive titel i din minneslista. När du sedan vill nå listan så klickar du på minneslista uppe i menyraden och då ser du de titlar du har sparat. Det går att skapa en minneslista även utan att vara inloggad, men då sparas den inte utan du måste skriva ut den eller skicka den till dig själv via e-post för att den ska finnas kvar.


Om du däremot har skapat dig ett användarnamn så sparas din minneslista på ditt konto tills du själv väljer att radera titlarna på den. Du kan också välja att reservera titlar direkt från minneslistan vartefter du har stickat dig igenom dem eller att e-posta hela eller delar av listan till dina stickande vänner.

Lycka till!

/Linda

onsdag 22 februari 2012

Baka din bästa semla!

Ture Sventon kallar det temla. En del av oss säger semla medan andra säger fastlagsbulle eller hetvägg (om du äter den med varm mjölk). I går var i alla fall dagen.

Gårdagskvällen ägnade jag mig därför åt att äta en semla i goda vänners lag. Vi passade på att boksamtala om första boken om privatdetektiven Sventon. Det var roligt både att äta semla och att återigen läsa samt diskutera Ture Sventon privatdetektiv. En mycket finurligt skriven bok som jag för övrigt varmt rekommenderar. Inte minst för temlorna. 

Hur många semlor åt du igår?
Bild: Semla av Hepp på flickr by CC BY-NC 2.0
"Rosasemlorna kom snart, och de var alldeles utmärkta - stora, lagom bruna och med mycket grädde, som pöste över åt alla håll. En sådan semla är just vad man behöver, då man känner sig nere.
Privatdetektiv Ture Sventon tog av sig helskägget, stoppade det i skrivbordslådan och började äta."
ur Ture Sventon privatdetektiv av Åke Holmberg
Okej, jag kanske inte trodde att var och varannan stoppade helskägget i skrivbordslådan. Men jag inbillar mig att de allra flesta igår åt åtminstone en YNKA semla och roade sig lite åt bordsgrannens gräddklick på näsan (väl medveten om att det i nästa ögonblick skulle vara det omvända förhållandet).

Därför blev jag förvånad när jag idag upptäckte att den fantastiska semmelboken av Mia Öhrn stod kvar på bibliotekshyllan. Boken heter kort och gott Semlor. Och den är otroligt bra februariinspiration.   



I Mia Öhrns bok finns recept på klassiska semlor, chokladkaffesemlor, briochesemlor, sommarsemlor... 
Här finns alltså väldigt många slags semlor!

Jag gillar den här typen av bakböcker med specifika teman. Jag gillar att det finns en röd tråd och ett större sammanhang. Framförallt gillar jag att min kreativitet stimuleras. Mia Öhrns bok säger att en semla kan vara bara en semla, men att den också kan anpassas efter smak, sinne och preferenser. Bara du själv sätter begränsningarna!

Den stora semmelätaredagen var visserligen igår, men massa semlor väntar ju på att bli bakade. Det är inte för sent att ät sin favvosemla imorgon. Det tror jag Ture Sventon håller med om.

/Victoria

måndag 20 februari 2012

Färskingar




Nu ligger jag lite efter med bibliotekens nyinköp, så denna vecka blir det inköpta nyheter från både december och januari! Vi börjar med december idag:










Det farliga Sverige, av Dick Sundevall











Från min loge på dramaten, av Börje Ahlstedt











Knapptryckarkompaniet, av Anne-Marie Pålsson











Ingmar Bergman kände aldrig skuld, av Marie Bielke von Sydow











De rättfärdiga, av Dacid Baldacci











Mannen från Albanien, av Magnus Montelius











Kongorummet, av Gustav Beijer











Avig Maria, av Mia Skäringer











När börjar det riktiga livet, av Fredrik Lindström











Grundläggande IT för seniorer: Windows 7, av Eva Ansell


/Marie

onsdag 15 februari 2012

Webbskolan del 4

Dagens webbskola handlar om hur du kan använda vår webbplats för att få mer information om böckerna du vill läsa. Säg att du har hört talas om att Jo Nesbø kommit ut med en ny bok. Honom brukar du gilla, men hur vet man om denna egentligen är så bra? Ja, det vet man ju inte förrän man har läst den själv förstås, men man kan i alla fall få ledtrådar genom att till exempel läsa recensioner av boken.


När man söker på en titel i bibliotekets katalog kan man läsa mer om boken via olika länkar som du hittar till höger om träfflistan. Vi börjar med att söka på Jo Nesbø. Att komma ihåg titeln är sällan det lättaste. Då kan vi genom att klicka på Wikipedia få veta mer om just författaren Jo Nesbø. I Wikipediaartikeln står det också att läsa att hans senaste roman heter Gengångare. Perfekt, då vet vi det!


Om vi då letar reda på Gengångare och klickar på titeln i träfflistan så att vi får upp detaljsidan om titeln så kan vi få ytterligare information om den. Till vänster om bibliotekets information om boken finner vi nämligen länkar som leder oss vidare.



Under “Bokrecensioner” hittar du Svensk Bokhandels sammanställning av alla recensioner som svenska dagstidningar har skrivit om boken och kan klicka dig vidare direkt till dessa. Under Boktips.net hittar du bokrecensioner som skrivits om boken just där och på bokbloggar.se samlas de bloggrecensioner som skrivits om titeln på svenska bokbloggar. När det gäller filmer så kan du även söka dig vidare på Moviezine.se eller Internet Movie Data Base.

Efter att ha läst vidare på alla dessa platser så bör du ha en något bättre bild av boken. Men själv tycker du kanske något helt annorlunda än kritikerna och bloggarna. Det är ju det som är det fina med litteratur!

/Linda

tisdag 14 februari 2012

Hjärta & Smärta med Claire Castillon

Fantastiska Claire Castillon är verkligen ingen romantiker. I man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska levererar hon tjugotre rasande noveller om parrelationer. Själv blir jag alldeles omskakad av läsningen. Det tränger innanför och nära inpå.

De korthuggna meningarna skapar tempo, men innehållet är minst lika drastiskt. Hela tiden svartsynt och ganska rubbat. Det handlar om sjuka maktrelationer, svartsjuka, kvinnliga övertag lika mycket som manliga övertag, incest, förvrängningar, otrohet. Det värjer sig inte utan ångvältrar sig fram i berättelse efter berättelse.

Det riktigt välskrivna är inte Castillons kännetecken. Men kanske är det därför hon lyckas förföra mig. Det är någonting med hennes berättarstil som både berör och upprör.


Claire Castillons förra novellsamling Insekt gavs ut precis på den här dagen för fem år sedan. Det var också det lilla förlaget sekwas första utgivna bok. Dagen till ära firar sekwa (som ger ut franskspråkig litteratur på svenska) sitt femårsjubileum genom att ge ut Castillons tredje novellsamling Bubblor.
 
Jag gratulerar Sekwa, längtar lite efter Bubblor och önskar er andra en bubblig & kärleksfull alla hjärtans dag! 

/Victoria

måndag 13 februari 2012

Dewey Decimal

Jag gillar deckare. Jag gillar hårdkokta deckare. (Några favoritförfattare är Walter Mosley, Sara Paretsky, James Ellroy och Robert B. Parker.) Katastrof/apokalyps/överlevnads-historier brukar också gå hem. Lite biblioteks koppling på detta blir som en liten extra, rolig bonus. Men… Den här gången fungerade det inte alls!

I helgen försökte jag läsa Dewey Decimal av Nathan Larson, som Victoria berättade om förra månaden. Det blev tvärstopp efter bara en liten bit. Det är ytterst sällan jag avbryter en bok, faktum är att jag fortfarande minns den förra som råkade ut för samma öde i mina händer; Tulpanfeber. Den gången stod jag bara inte ut med den besvikelse och smärta som en av karaktärerna i boken var på väg att råka ut för.

Dewey Decimal ville jag gärna läsa (historie-idéen är helt rätt), men jag kan ändå inte sätta fingret på exakt vad som inte fungerade. Kanske var den för fragmentarisk och lösryckt, jag fick helt enkelt inget sammanhang. Jag hoppas att du kära bloggläsare (eller Victoria) lyckas bättre än mig!

/Marie

fredag 10 februari 2012

KolossalOrdival kl 14.00 i Tallåsaulan.


För en stund sedan var Jonas Hassen Khemiri i Tallåsaulan och pratade om sitt författarskap för flera hundra nior och gymnasieungdomar. Det är alltid spännande och nervöst innan. Innan man vet hur publiken kommer att reagera. Ska de lyssna, börja störa, babbla och i värsta fall gå sin väg?


Jag hade inte behövt oroa mig egentligen för jag har hört honom prata förut och vet att man blir förtrollat trollbunden. Den gången var visserligen åhörarna vuxna och medelålders väluppfostrade, men det spelar nog ingen roll vad man har för bakgrund eller ålder, det han säger om språket år så intressant och han gör det på ett så roligt sätt att alla kan ta till sig det. När han berättar förstår man plötsligt varför det är så viktigt att man förstår orden även om man ”bara” ska begripa en rap-text. Fattar man inte vad det står kan det bli så himla fel även om det kan bli hemskt roligt också. Inte minst är det viktigt att man väljer sina ord så att man inte slentrianmässigt använder kränkande ord och uttryck av gammal vana. Man kanske ska kosta på sig en stunds eftertanke över vad ”pimpa” och ”negerboll” egentligen står för och betyder. För att inte tala om hur viktigt det är att formulera sig om man ska skriva ett hotelsebrev och verkligen vill att det ska kännas hotfullt. På detta gav Jonas ett exempel från sin egen digra brevskörd där folk har skällt på hans sätt att använda svenska språket. Nämligen ett brev som avslutas med att hans böcker omedelbums borde förstöras i pappersmaskinen. Och att han borde resa hemm till landet där han kommer ifrån… Man blir inte direkt jätterädd.


Jag rekommenderar alla människor som vill läsa en riktigt bra bok att kasta sig över Montecore : en unik tiger av Jonas Hassen Khemiri. Det är en bok som gör att man får en annan syn på hur underbart svenska kan skrivas och hur svårt det är att bli svensk, om man nu någonsin kan bli det.


 /Laine


Bile Hashi



Den somaliske författaren Bile Hashi växte upp på gränsen mellan Somalia och Etiopien. Intresset för berättelser och det skrivna ordet startade tidigt, med Hashis mormor som berättade många och fantastiska historier för sitt barnbarn. Mormor var mycket intresserad av vad som hände i världen, men kunde inte själv läsa. Därför läste Hashi tidningen för moromor, i utbyte mot fler berättelser.

Till Sverige kom Hashi som 16åring och han hamnade då i Stockholm. Redan från början var han mycket fokuserad på att bli en del av samhället. En del av det som hänt sedan dess har varit tur men det mesta beror på envishet och hårt arbete. Det började redan i gymnasiet när Hashi via sin lärare blev kontaktad av chefen för tolkcentralen. Det hade börjat komma stora grupper som flydde från inbördeskrigets Somalia och man var i desperat behov av tolkar.

1990 flyttade Hashi till Göteborg. Under tiden han arbetade som tolk, utbildade sig Hashi till ingenjör och fick så småningom anställning på Volvo. Efter fyra år satte han sig på skolbänken igen och läste till ekonom. Han fick så småningom jobb på stadsdelsförvaltningen i Biskopsgården i Göteborg. Men Hashi är också chefredaktör för den somaliska tidskriften Somali Times och författare. Hittills har han hunnit ge ut 10 stycken böcker.

Skrivit har Hashi gjort sedan tonåren och han gick också en del skrivarkurser när han kommit till Sverige. Det var svårt att övertyga något förlag i Sverige att ge ut hans manus, men debuten skedde till slut 2002 med romanen Janno. Hashi har fått flera priser, bland annat Göteborg Stads Kulturpris och Waberi Magazines årliga utmärkelse. Hans böcker är mycket populära och på Katrineholms biblioteks tio i topp listan över mest utlånade somaliska romaner förra året, har Hashi med fem olika titlar, bland annat den med mest utlån (Hammi aduun & haasaawe jaceyl).

När Bile Hashi kommer till biblioteket och pratar på lördag, handlar det om hans författarskap och om att vara både somalisk och svensk samtidigt.

Välkommen!

/Marie

[KolossalOrdival på Tumblr]

torsdag 9 februari 2012

Erik Niva - fotbollsjournalistikens Kapuściński

Sådär beskrev skämtsamt en kär vän till mig Erik Niva
Som fotbollsjournalistikens Kapuściński.

Det är synnerligen en fin komplimang. Ryszard Kapuściński har skrivit mästerliga skildringar som jag tycker alla bör läsa. Det är poetiskt och politiskt. Fotboll i sig är också en beröringspunkt mellan Kapuściński och Niva. I Fotbollskriget skriver Kapuściński om hur två landskamper 1969 utlöser ett krig mellan Honduras och El Salvador.

Vem sa att fotboll bara är en sport?

"För den som tittar ordentlig säger fotbollen ofta mer om tillståndet i ett land än vad ett dussin statliga utredningar kan göra." (från Romernas revansch ur Den nya världsfotbollen av Erik Niva) 
Nivas fotbollsrapportering kretsar inte bara kring antal mål utan också ekonomiska och politiska sammanhang. Och när Niva sätter in fotbollen i en större kontext blir det fotbollsrelevans för många fler än bara fotbollsfantaster. Han är en sådan där journalist som genom att beskriva något väldigt specifikt kan fånga något väldigt generellt. En berättelse om en match i vitryska division två kan på samma gång bli en berättelse om oligarker, diktaturer och korruption. Det blir intressant och viktigt. 

 /Victoria

Låna & läs Nivas böcker Den nya världsfotbollen respektive Liven längs linjen!
Låna & läs Kapuściński Fotbollskriget!


Cykel, fotboll och litteratur


Varmt välkomna till en härlig kväll med idrott och böcker i centrum.

Från torsdagens lokala tema tar vi oss över till den internationella scenen och låter cykling och fotboll utgöra klangbotten för fredagens program. Gabriella Ekström och Erik Niva framträder på Katrineholms bibliotek, fredag den 10 februari, kl. 18.30-20.30.

Gabriella Ekström, har skrivit två romaner, De som inte vann och Lejontämjaren, med motiv från den internationella cykelvärlden - Tour de France och Flandern runt. Gabriella är före detta cyklist och cykeljournalist med gedigen erfarenhet av cykelsporten. På uppdrag av bland annat Cyclingnews.com har hon följt sex upplagor av Tour de France på plats. Hon ingår dessutom i ledarstaben för det nybildade svenska elitlaget Trek Sweden Racing. Tid: kl. 18.30 Plats: Hörnet, kulturhuset Ängeln i Katrineholm




Erik Niva är förutom välbekant fotbollsreporter på Aftonbladet även bisittare i Viasats fotbollssändningar från engelska Premier League och Champions League. Han har också gett ut böckerna Den nya världsfotbollen och Liven längs linjen . Båda böckerna ett måste för alla fotbollsintresserade. Få journalister i landet kan beskriva fotboll så insiktsfullt och kunnigt som Erik Niva. Tid: kl. 19.30 Plats: Hörnet, kulturhuset Ängeln i Katrineholm

/Lars

[KolossalOrdival på Tumblr]

onsdag 8 februari 2012

Litterär geocaching i Katrineholm under KolossalOrdival!


Litterära Katrineholm är spretigt och spännande. Här samsas mordiska dåd och poetiska stordåd, nya och gamla litterära gärningar, feminism och byråkrati. Kulturhuset Ängeln bjuder in dig att upptäcka några av dessa litterära platser under det spektakulära evenemanget KolossalOrdival. Upplev det litterära Katrineholm genom geocaching!

Geocaching är en modern version av skattjakt. Med hjälp av en bärbar GPS, smartphone eller surfplatta söker du efter skatterna (cacher) vars koordinater finns utlagda på nätet.


Under hela KolossalOrdival kan du ägna dig åt att leta ledtrådar med litterär anknytning i de centrala delarna av Katrineholm. Ledtrådarna leder fram till ett slutgiltigt mål där det finns en riktig SKATT. Men det är förstås vägen dit som är det roliga med geocaching!

Så här gör du: Knappa in koordinaterna till den plats du vill besöka. Du kan besöka platserna i vilken ordning du vill - bara du kommer ihåg att föra in siffran på rätt bokstav. Imorgon kommer koordinaterna till de olika platserna att publiceras på bibliotekets webb och finnas att hämta i bibliotekets informationsdisk.

Skattjakten pågår från imorgon torsdag till söndag. Ha skoj och lycka till!

/Victoria

tisdag 7 februari 2012

Ragnar Thoursie


Ragnar Thoursie föddes i Katrineholm 1919 och växte upp i frireligiöst arbetarhem. Pappan läste mycket men hemma fanns bara religiös litteratur. Thoursie sökte sig till skrivandet och tog en akademisk examen via korrespondens.

(Foto: Cato Lein)
1955 fick Thoursie sin första anställning på arbetsmarknadsstyrelsen och där stannade han fram till 1985 (1972-85 som byråchef). Han debuterade med diktsamlingen Emaljögat 1945 och gav ut ett par samlingar till fram till 1957. Sedan var det tyst förutom två volymer i slutet av 80-talet. Först under 2000-talets första årtionde började Thoursie återigen publicera böcker.

Thoursies texter, poesi som prosa, har tydliga humoristiska drag. De är också skarpa iakttagelser av samtiden han levde i och flera har även självbiografiska drag. Inte minst Thoursies sista bok, Sånger från äldreomsorgen, som han kallade ”ett poetiskt remissvar på Äldreboendedelegationens slutbetänkande från 2008”. Thoursie dog 2010, 91 år gammal.

Under sin levnad tilldelades Thoursie flera priser, bland annat Bellmanpriset och Svenska Akademiens kungliga pris. Förra året startades Ragnar Thoursie vänner i Katrineholm och det är också de som står bakom lunchföreställningen nu på fredag.

/Marie

[KolossalOrdival på Tumblr]

måndag 6 februari 2012

Göran Greider och Anneli Jordahl


(Foto: Ola Erikson)
Göran Greider är född och uppvuxen i Vingåker. Han och hans fyra syskon kom från ett klassiskt arbetarhem, med en mamma som arbetade på en textilfabrik. Greider arbetade en tid på SKF efter gymnasiet men flyttade sen till Stockholm för att studera. Sedan 1999 är han chefredaktör för Dala-Demokraten och bor med sin familj i Årsta. Han har sedan debuten 1981 blivit en känd debattör och kritiker i olika dagstidningar och medverkar också i radio och TV. Publiceringen består av artiklar, biografier, essäer och poesi. Ofta med en röd tråd av sin politiska ståndpunkt. Under åren har Greider tilldelats flera litterära priser (bland annat Sveriges Radios Lyrikpris, Eyvind Johnson-priset och Karl Vennbergs pris). Den senaste boken kom förra året och är en biografi över Olof Palme som heter Ingen kommer undan Olof Palme.

(Foto: Ola Erikson)
Anneli Jordahl föddes i Östersund men familjen flyttade så småningom först till Dalaran och sedan vidare till Skåne. Familjen var ett typiskt arbetarhem och just klassamhälle och klassresor återkommer i flera av Jordahls böcker. Efter gymnasiet var Jordahl au-pair och läste sedan litteraturvetenskap och journalistutbildning på universitet. Sedan ett par år tillbaka bor hon i Bie utanför Katrineholm. Som journalist har Jordahl arbetar för olika dagstidningar, Sveriges Radio och Sveriges Television. Hon har också i många år arbetat som litteraturkritiker. Debuten skedde 1993 i en antologi och första egna boken kom 1999. Förra året kom boken Augustenbad en sommar, som utspelar sig på kurorten Augustenbad, Bie.

På KolossalOrdival kommer Jordahl att berätta om sin senaste roman på torsdag klockan 18.30 på biblioteket. Direkt efter, kl 19, kommer Greider och Jordahl att samtala om Katrineholmsförfattaren Ragnar Thoursie.

(Hela programmet hittar du här)

Välkommen!

/Marie

[KolossalOrdival på Tumblr]