onsdag 15 februari 2012

Webbskolan del 4

Dagens webbskola handlar om hur du kan använda vår webbplats för att få mer information om böckerna du vill läsa. Säg att du har hört talas om att Jo Nesbø kommit ut med en ny bok. Honom brukar du gilla, men hur vet man om denna egentligen är så bra? Ja, det vet man ju inte förrän man har läst den själv förstås, men man kan i alla fall få ledtrådar genom att till exempel läsa recensioner av boken.


När man söker på en titel i bibliotekets katalog kan man läsa mer om boken via olika länkar som du hittar till höger om träfflistan. Vi börjar med att söka på Jo Nesbø. Att komma ihåg titeln är sällan det lättaste. Då kan vi genom att klicka på Wikipedia få veta mer om just författaren Jo Nesbø. I Wikipediaartikeln står det också att läsa att hans senaste roman heter Gengångare. Perfekt, då vet vi det!


Om vi då letar reda på Gengångare och klickar på titeln i träfflistan så att vi får upp detaljsidan om titeln så kan vi få ytterligare information om den. Till vänster om bibliotekets information om boken finner vi nämligen länkar som leder oss vidare.



Under “Bokrecensioner” hittar du Svensk Bokhandels sammanställning av alla recensioner som svenska dagstidningar har skrivit om boken och kan klicka dig vidare direkt till dessa. Under Boktips.net hittar du bokrecensioner som skrivits om boken just där och på bokbloggar.se samlas de bloggrecensioner som skrivits om titeln på svenska bokbloggar. När det gäller filmer så kan du även söka dig vidare på Moviezine.se eller Internet Movie Data Base.

Efter att ha läst vidare på alla dessa platser så bör du ha en något bättre bild av boken. Men själv tycker du kanske något helt annorlunda än kritikerna och bloggarna. Det är ju det som är det fina med litteratur!

/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar