torsdag 9 februari 2012

Erik Niva - fotbollsjournalistikens Kapuściński

Sådär beskrev skämtsamt en kär vän till mig Erik Niva
Som fotbollsjournalistikens Kapuściński.

Det är synnerligen en fin komplimang. Ryszard Kapuściński har skrivit mästerliga skildringar som jag tycker alla bör läsa. Det är poetiskt och politiskt. Fotboll i sig är också en beröringspunkt mellan Kapuściński och Niva. I Fotbollskriget skriver Kapuściński om hur två landskamper 1969 utlöser ett krig mellan Honduras och El Salvador.

Vem sa att fotboll bara är en sport?

"För den som tittar ordentlig säger fotbollen ofta mer om tillståndet i ett land än vad ett dussin statliga utredningar kan göra." (från Romernas revansch ur Den nya världsfotbollen av Erik Niva) 
Nivas fotbollsrapportering kretsar inte bara kring antal mål utan också ekonomiska och politiska sammanhang. Och när Niva sätter in fotbollen i en större kontext blir det fotbollsrelevans för många fler än bara fotbollsfantaster. Han är en sådan där journalist som genom att beskriva något väldigt specifikt kan fånga något väldigt generellt. En berättelse om en match i vitryska division två kan på samma gång bli en berättelse om oligarker, diktaturer och korruption. Det blir intressant och viktigt. 

 /Victoria

Låna & läs Nivas böcker Den nya världsfotbollen respektive Liven längs linjen!
Låna & läs Kapuściński Fotbollskriget!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar