fredag 10 februari 2012

Bile Hashi



Den somaliske författaren Bile Hashi växte upp på gränsen mellan Somalia och Etiopien. Intresset för berättelser och det skrivna ordet startade tidigt, med Hashis mormor som berättade många och fantastiska historier för sitt barnbarn. Mormor var mycket intresserad av vad som hände i världen, men kunde inte själv läsa. Därför läste Hashi tidningen för moromor, i utbyte mot fler berättelser.

Till Sverige kom Hashi som 16åring och han hamnade då i Stockholm. Redan från början var han mycket fokuserad på att bli en del av samhället. En del av det som hänt sedan dess har varit tur men det mesta beror på envishet och hårt arbete. Det började redan i gymnasiet när Hashi via sin lärare blev kontaktad av chefen för tolkcentralen. Det hade börjat komma stora grupper som flydde från inbördeskrigets Somalia och man var i desperat behov av tolkar.

1990 flyttade Hashi till Göteborg. Under tiden han arbetade som tolk, utbildade sig Hashi till ingenjör och fick så småningom anställning på Volvo. Efter fyra år satte han sig på skolbänken igen och läste till ekonom. Han fick så småningom jobb på stadsdelsförvaltningen i Biskopsgården i Göteborg. Men Hashi är också chefredaktör för den somaliska tidskriften Somali Times och författare. Hittills har han hunnit ge ut 10 stycken böcker.

Skrivit har Hashi gjort sedan tonåren och han gick också en del skrivarkurser när han kommit till Sverige. Det var svårt att övertyga något förlag i Sverige att ge ut hans manus, men debuten skedde till slut 2002 med romanen Janno. Hashi har fått flera priser, bland annat Göteborg Stads Kulturpris och Waberi Magazines årliga utmärkelse. Hans böcker är mycket populära och på Katrineholms biblioteks tio i topp listan över mest utlånade somaliska romaner förra året, har Hashi med fem olika titlar, bland annat den med mest utlån (Hammi aduun & haasaawe jaceyl).

När Bile Hashi kommer till biblioteket och pratar på lördag, handlar det om hans författarskap och om att vara både somalisk och svensk samtidigt.

Välkommen!

/Marie

[KolossalOrdival på Tumblr]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar