måndag 6 februari 2012

Göran Greider och Anneli Jordahl


(Foto: Ola Erikson)
Göran Greider är född och uppvuxen i Vingåker. Han och hans fyra syskon kom från ett klassiskt arbetarhem, med en mamma som arbetade på en textilfabrik. Greider arbetade en tid på SKF efter gymnasiet men flyttade sen till Stockholm för att studera. Sedan 1999 är han chefredaktör för Dala-Demokraten och bor med sin familj i Årsta. Han har sedan debuten 1981 blivit en känd debattör och kritiker i olika dagstidningar och medverkar också i radio och TV. Publiceringen består av artiklar, biografier, essäer och poesi. Ofta med en röd tråd av sin politiska ståndpunkt. Under åren har Greider tilldelats flera litterära priser (bland annat Sveriges Radios Lyrikpris, Eyvind Johnson-priset och Karl Vennbergs pris). Den senaste boken kom förra året och är en biografi över Olof Palme som heter Ingen kommer undan Olof Palme.

(Foto: Ola Erikson)
Anneli Jordahl föddes i Östersund men familjen flyttade så småningom först till Dalaran och sedan vidare till Skåne. Familjen var ett typiskt arbetarhem och just klassamhälle och klassresor återkommer i flera av Jordahls böcker. Efter gymnasiet var Jordahl au-pair och läste sedan litteraturvetenskap och journalistutbildning på universitet. Sedan ett par år tillbaka bor hon i Bie utanför Katrineholm. Som journalist har Jordahl arbetar för olika dagstidningar, Sveriges Radio och Sveriges Television. Hon har också i många år arbetat som litteraturkritiker. Debuten skedde 1993 i en antologi och första egna boken kom 1999. Förra året kom boken Augustenbad en sommar, som utspelar sig på kurorten Augustenbad, Bie.

På KolossalOrdival kommer Jordahl att berätta om sin senaste roman på torsdag klockan 18.30 på biblioteket. Direkt efter, kl 19, kommer Greider och Jordahl att samtala om Katrineholmsförfattaren Ragnar Thoursie.

(Hela programmet hittar du här)

Välkommen!

/Marie

[KolossalOrdival på Tumblr]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar