tisdag 14 februari 2012

Hjärta & Smärta med Claire Castillon

Fantastiska Claire Castillon är verkligen ingen romantiker. I man kan inte hindra ett litet hjärta från att älska levererar hon tjugotre rasande noveller om parrelationer. Själv blir jag alldeles omskakad av läsningen. Det tränger innanför och nära inpå.

De korthuggna meningarna skapar tempo, men innehållet är minst lika drastiskt. Hela tiden svartsynt och ganska rubbat. Det handlar om sjuka maktrelationer, svartsjuka, kvinnliga övertag lika mycket som manliga övertag, incest, förvrängningar, otrohet. Det värjer sig inte utan ångvältrar sig fram i berättelse efter berättelse.

Det riktigt välskrivna är inte Castillons kännetecken. Men kanske är det därför hon lyckas förföra mig. Det är någonting med hennes berättarstil som både berör och upprör.


Claire Castillons förra novellsamling Insekt gavs ut precis på den här dagen för fem år sedan. Det var också det lilla förlaget sekwas första utgivna bok. Dagen till ära firar sekwa (som ger ut franskspråkig litteratur på svenska) sitt femårsjubileum genom att ge ut Castillons tredje novellsamling Bubblor.
 
Jag gratulerar Sekwa, längtar lite efter Bubblor och önskar er andra en bubblig & kärleksfull alla hjärtans dag! 

/Victoria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar