onsdag 25 januari 2012

Webbskolan, sökning del 3

I tredje delen av sökningsavsnittet i webbskolan behandlar vi vad man ska ta sig till när man ändå inte hittar det man söker.

Säg att du har sökt på hästar, du har försökt begränsa eller förfina din sökning på olika sätt men känner ändå att du saknar just den boken som du behöver för ditt ändamål. Då finns det några alternativ du kan prova. Till vänster om sökresultatslistan under de olika sökbegränsningarna hittar du rubriken "Sök vidare på andra bibliotek" samt en lista med titlar. Detta är en sökning som görs automatiskt i Libris, som är en gemensam katalog för bibliotek vid de svenska universiteten och högskolorna. Klickar man på någon av dessa titlar så kommer man automatiskt till den titelns beskrivning på Libris och kan se mer information om boken och på vilka bibliotek den finns.


 Ovanför den listan hittar du rubriken "Sök vidare här". Om du väljer att klicka på någon av de länkar som listas under den rubriken så kommer du att ledas vidare till en sökning på respektive webbplats, på samma sökord som du använt i din sökning i vår katalog. Bibliotek.se är en nätresurs för gratis samsökning i svenska offentligt finansierade biblioteks samlingar av böcker, kartor, skivor, musiktryck, videokassetter, ljudböcker, talböcker, punktskriftsböcker, tidningar och tidskrifter. Här kan du, precis som i Libris få information om titlar som vi inte har på Katrineholms bibliotek. Du kan även söka vidare i Wikipedia eller Google böcker, för att få en bakgrund till ditt ämne och även för att kunna hitta andra ord som kan vara bra att använda när du söker vidare.

Om du hittar titlar som vi inte har köpt in till Katrineholms bibliotek finns det ändå möjlighet att få tag på dem. Till höger om sökresultatet hittar du länkar till två olika formulär, Inköpsförslag och Fjärrlån.



Via dessa kommer du till respektive formulär där du kan föreslå att vi köper in en särskild titel eller att vi lånar in den från något annat svenskt bibliotek.


Formulären ser likadana ut och det är viktigt att vi får så mycket information som möjligt för att vi ska kunna hitta just den boken som du behöver. Det kostar ingenting att skicka in ett inköpsförslag eller beställa ett fjärrlån men om du beställer ett fjärrlån som du sedan inte hämtar ut så tar vi ut en avgift på 25 kronor.

Man ska alltså inte ge upp bara för att man inte hittar det man söker på första försöket. Ofta finns det möjligheter att nå fram till den rätta boken på ett eller annat sätt!

/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar