onsdag 18 januari 2012

Webbskolan sökning del 2

Förra veckan inleddes webbskolan med grunden för en bibliotekswebbplats, nämligen sökning. Men sökning är ju både otroligt viktigt och otroligt svårt. Därför skriver jag vidare om ämnet idag. Dagens ämne blir begränsningar av sökresultatet.



När vi förra veckan sökte på ”hästar” blev ju resultatet ganska stort, närmare bestämt 564 träffar. Oftast är det en för stor mängd att ta sig igenom. Så vad göra? En strategi är att ta sig en titt till vänster om träfflistan. Där kan man nämligen hitta olika sätt att begränsa sin sökning. Det gör man genom att klicka på de olika alternativen. Man kan begränsa på Författare, målgrupp (alltså vuxen eller barn & ungdom), medietyp och utgivningsår. Det går att begränsa med flera av dessa samtidigt.



Många av de träffar som vi har fått är till exempel barn- och ungdomsböcker. Numret som står inom parentes efter respektive är antalet som den begränsningen skulle ge. Vi väljer att begränsa sökningen till bara målgruppen vuxen, bara böcker och så vill vi ha så nya böcker som möjligt, i det här fallet är det senaste årtalet 2009. Med den begränsningen ger sökningen tre träffar. Det känns som en bra början på vår läsning. Om man ångrar sig och vill komma tillbaka till listan med fler träffar igen eller ändra sin begränsning så gör man det genom att klicka på den termen med kryss framför i vänsterspalten.



Ett annat sätt att redan från början avgränsa sin sökning är att välja alternativet Utökad sökning som du når via länken under sökrutan uppe till höger. Här begränsar du din sökning redan när du gör den för att få ett så exakt sökresultat som möjligt om du vet precis vad du söker eller om du vet att ämnet du söker på kan ge många felaktiga träffar. Exemplet "hästar" ger till exempel många träffar på hästböcker för barn och är det inte det man söker kan det vara en god idé att bara välja målgruppen vuxna. Att söka via utökad sökning kan också vara ett sätt att söka bara på din närmsta filial.

 Att söka information är inte någon enkel uppgift och ofta hittar man inte det man söker på första försöket. Man får prova sig fram med olika begränsningar eller bredda sina sökningar. Vi på biblioteket hjälper dig gärna om du kört fast!

/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar