tisdag 10 januari 2012

Webbskola, sökning del 1

I slutet av förra året utlovade jag en webbskola här på bloggen. Idag börjar vi med lektion nummer ett.


Vi börjar webbskolan med det som de flesta av er antagligen vill använda bibliotekets webbplats till, nämligen att söka. Katalogen är ett alldeles för stort område för att beta av på ett inlägg, så idag kör vi del ett av sökningen. Vi säger att du är intresserad av att veta mer om hästar. Du skriver då alltså ”hästar” i sökrutan uppe till höger på webbplatsen. När du gör det får du förslag på titlar eller författare som du kan tänkas mena att söka på. Skulle det vara så att det är just någon av dessa titlar eller författare som du söker kan du klicka på titeln eller använda dig av piltangenterna och enter för att välja den titeln.


I det här fallet vill vi ju dock inte ha någon specifik titel utan böcker i allmänhet om hästar. Alltså skriver vi själva klart ordet och klickar på ”Sök”. Eftersom ämnet ”hästar” rymmer ganska mycket så får vi många träffar, närmare bestämt 501 stycken. För att gå igenom träfflistan rullar man ner på sidan och hoppar fram mellan träffarna med hjälp av pilknapparna på högersidan av träfflistan längst upp och längst ner. Eftersom sidan visar 10 träffar i taget så kommer det finnas 51 sidor att gå igenom.


Genom att klicka på den orangea ikonen längst upp till höger kan du skapa en prenumeration på sökningen du precis gjort (läs mer om RSS här!). Det innebär att när det biblioteket köper in något nytt på ämnet hästar så blir du meddelad om detta via din RSS-läsare. I det grå fältet ovanför listan med träffar har du några olika alternativ att välja om du tycker att 501 träffar var lite mycket att ta sig igenom på en gång. Du kan välja att skicka den till dig själv eller en vän med e-post, du kan skriva ut den (i utskriftsformat) och du kan ladda ner den som ett .txt-dokument.


Boken Hästar av Gerd Østergaard verkar vara en trevlig bok tycker du. Du klickar på titeln och får då upp mer detaljer om boken, som tillexempel vilket år den kom ut, dess ISBN-nummer och vilka bibliotek i Katrineholm som har boken. För att se vilken hylla boken står på måste du klicka på bibliotekets namn. Den här boken finns alltså på Strångsjö och Sköldinge bibliotek, på Barn- och ungdomsavdelningarna på hylla uQdfd. Bor du inte i Strångsjö eller Sköldinge kan du självklart reservera boken för att få den till ditt närmsta bibliotek, men mer om det en annan gång.


Hoppas att lektion ett av webbskolan varit användbar! Läxan till nästa tisdag blir att söka på just ditt favoritintresse och se vad du kan hitta.

/Linda

5 kommentarer:

  1. Jag har också lärt mig något nytt! Att man kan prenumerera på en sökning via RSS och få ett pling om när något nytt köpts in. Superbra!
    Marie

    SvaraRadera
  2. Yay! More web school!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer vara ett återkommande inslag. Håll utkik!
      /Linda

      Radera
  3. One thing more: You guys have an EXCELLENT blog now!

    SvaraRadera